Diplomă de excelenţă pentru „promovarea imaginii pozitive a României în Italia” obținută în cadrul turneului în Italia

„Capra cu trei iezi” / „La capra e i tre capretti” (traducere Sebastiano Raimondo) a fost itinerată în comunităţile româneşti şi italiene din regiunile Milano şi Trieste, într-un amplul turneu (23 mai- 3 iunie 2014), totul fiind posibil graţie colaborării dintre Teatrul „Luceafărul”, Ministerul Afacerilor Externe, Consulatele Generale ale României la Milano şi Trieste, primăriilor din Padova, Cassano d’Adda, Treviglio, Trieste, Veneţia-Mestre, asociaţiilor culturale Associazione Culturale Italo-Romena, Centro Culturale Italo-Romena, ICR Bucureşti, ICR Roma, ICRCU Veneţia. Nouă reprezentaţii au fost susţinute în italiană şi română la Cassano d’Adda (Centrul cultural Doppo Lavoro), Treviglio (Teatrul Filodrammatici), Milano (Consulatul General al României, Biblioteca Italo-Romena), Padova (Teatro Bosco), Trieste (Consulatul General al României), Mestre Venetia (Teatro Kolbe).

Aşa cum a subliniat consulul general al României la Milano, domnul George Bologan, „prezenţe precum aceasta a Teatrului Luceafărul fac parte din intenţiile noastre consulare de dezvoltare a relaţiilor româno-italiene prin intermediul artei. Ele constituie gesturi necesare de păstrare a legăturilor spirituale cu cultura română, de creare a unor sinergii pentru consolidarea spiritului comunitar şi, în acelaşi timp, acţiuni pentru a promova valorile noastre în străinătate.” De altfel, peste tot interesul autorităţilor italiene pentru turneul Teatrului ieşean a fost mare: la reprezentaţia de la Cassano d’Adda, prezenţa primarului oraşului, domnul Roberto Maviglia, vorbeşte de la sine; la Treviglio, salutul autorităţilor locale a fost transmis de consilierul Lingeardi Francesco; pe site-ul guvernului italian a apărut o prezentare detaliată a Teatrului ieşean şi a turneului. Impresionat de calitatea actului artistic al Teatrului „Luceafărul”, Consulul General al României, dl Cosmin Dumitrescu, a acordat echipei Diploma de excelenţă pentru „promovarea imaginii pozitive a României în Italia”, subliniind în cuvântul său înaintea spectacolului de la Padova, unde a fost cea mai numeroasă audienţă (foto), importanţa culturii vii, a teatrului, în general a valorilor spirituale în schimbarea părerii europenilor despre ţara noastră.
La acelaşi capitol, al mulţumirilor, într-un cu totul alt registru s-a plasat tortul tematic cu care actorii ieşeni au fost întâmpinaţi la Milano, la Biblioteca Italo-Romena (foto). Felicitările de după spectacole, aplauzele celor peste 2500 de spectatori români şi italieni de toate vârstele care le-au vizionat, invitaţia de a reveni şi cu alte montări au constituit alte forme de apreciere a producţiei „Capra cu trei iezi” / „La capra e i tre capretti” şi a artiştilor. Italienii şi copiii din familiile de români stabilite în peninsulă au descoperit un autor şi o poveste interesante, despre care, foarte probabil, vor căuta detalii pe Google; iar părinţii români şi-au amintit de copilărie şi de cealaltă „acasă”.

Echipa de realizatori a „Capra cu trei iezi” / „La capra e i tre capretti” este următoarea: dramatizare – Ion Agachi; regia – Ion Ciubotaru; scenografia – Mihai Pastramagiu, pornind de la pictura naivă a lui Gheorghe Ciobanu; muzica – Matilda Andrici; distribuţia – Mariana Teleman, Ileana Ocneanu, Ioana Iordache, Elena Zmuncilă, Dumitru Georgescu.

Turnee precum acesta constituie cea mai eficientă modalitate de a plasa Iaşul, cultura română în centrul atenţiei continentale, de a contracara, cu sprijinul reprezentanţelor noastre diplomatice şi consulare, prejudecăţile şi stereotipiile occidentalilor în ceea ce-i priveşte pe români.

Teatrul „Luceafărul” Iaşi, factor al „promovării imaginii pozitive a României”

advanced-floating-content-close-btn

FESTIVALUL INTERNAŢIONAL de TEATRU pentru PUBLICUL TÂNĂR Iași programul FITPTI 2024 »»»

Facebook Teatrul Luceafărul Iași »»»

Translate »