„Kajtus, vrăjitorul”, după Janusz Korczak

Teatrul „Luceafărul” din Iași vă invită la un spectacol magic pentru copii și adulți. Premiera spectacolului va avea loc sâmbăta, 11 ianuarie 2014, la ora 17, în sala mare. Spectacolul a fost pregătit de o echipă de creație din Polonia, împreună cu colectivul artistic al Teatrului nostru.

„Kajtus, vrăjitorul” este o poveste despre lumea imaginației copiilor și despre voința acestora de a face lumea un loc mai bun. Despre visele și situațiile în care acestea devin realitate. O poveste despre maturizare – pentru copiii care visează la puteri magice și pentru părinții lor, care duc dorul vremurilor în care erau copii și făceau magie.
Scris în 1933, romanul lui Janusz Korczak „Kajtus, vrăjitorul” este unul dintre cele mai populare în Polonia. Comparată cu Harry Potter, deşi a fost scrisă cu peste 60 de ani înainte, povestea vorbeşte despre micul vrăjitor Kajtus, care, încercând să-şi controleze puterile magice, ajunge să se descopere pe sine şi să înţeleagă lumea în care trăieşte. Învăţătura lui Kajtus este că „trebuie să cunoaştem puterea propriilor dorinţe şi să învăţăm să le acceptăm limitele”.
Kajtus e un băiat care vrea să devină vrăjitor şi descoperă cu surprindere că poate rosti formule magice şi schimba realitatea. După o serie de încurcături, puterile magice ale lui Kajtus declanşează un mic haos în Varşovia, iar puştiul decide să ducă o viaţă dublă: va călători în jurul lumii, iar acasă, în locul său va lăsa o dublură. Ideea romanului e că puterea, indiferent de forma ei, trebuie asociată cu responsabilitatea. Korczak a dorit ca prin acest roman să-i înveţe pe copii cum să se maturizeze şi să-şi depăşească problemele.
Konrad Dworakowski este considerat unul dintre cei mai talentaţi regizori polonezi din generația tânără. A lucrat în teatre din Varşovia, Cracovia, Wrocław, Lodz etc., fiind laureat cu Premiul „Masca de Aur” acordat de criticii polonezi, Premiul pentru cea mai bună regie, la Festivalul de Teatru din Opole. Stilul său ilustrează perfect noţiunea de artă pentru întreaga familie, practicând un teatru vizual, metaforic, inteligent, subtil, promovând valori morale precum libertatea şi curajul. Două dintre cele mai recente producţii ale sale sunt „Microcosmos”, la Teatrul Pantomima din Wroclaw, fondat în 1958, de celebrul Henryk Tomaszewski și „Dumanowski side A”, la Teatrul Național Vechi „Helena Modrzejewska” de la Cracovia, condus de Jan Klata.
Spectacolul este o producție comună a Teatrului „Luceafărul” din Iași, Institutului Polonez din Bucureşti și a Institutul Cărţii din Cracovia, în cadrul „Anului Janusz Korczak 2012”. Programată pentru toamna anului 2012, premiera a fost amânată din motive de forță majoră. Acum, mulțumită şi susținerii XTB online trading, artiștii din Polonia și România se reîntâlnesc, pentru a duce proiectul la bun sfârșit. Premiera va avea loc sâmbăta, 11 ianuarie 2014, la ora 17, în sala mare a Teatrului Luceafărul din Iași.

Regia: Konrad Dworakowski
Scenografia: Marika Wojciechowska
Muzica: Piotr Klimek
Designul video: Michal Zielony
Coregrafia: Jacek Owczarek
Distribuţia: George Cocoș, Beatrice Volbea, Liliana Mavriș Vârlan, Aurelian Diaconu, Ionela Arvinte, Ionut Gînju, Ioana Iordache, Carmen Mihalache, Dumitru Georgescu, Cristina Anca Ciubotaru (în video), copiii Ioan Trif (portret) și Alexandru Arvinte (voce)

Spectacolul, realizat în alb şi negru, apelează la mijloace de expresie artistică dintre cele mai moderne – dansul, imaginea video, muzica, efectele speciale, textul rostit din off – fiind o creaţie care poate fi vizionată de întreaga familie. Spectacolul este recomandat publicului peste 8 ani, iar preţul unui bilet la premieră este 10 lei. Biletele pot fi achizionate de la casieria Teatrului, între orele 9 -14 şi cu două ore înainte de începerea premierei. Accesul în sală nu va mai fi permis după începerea reprezentaţiei.

„Kajtus, vrăjitorul”, după Janusz Korczak

advanced-floating-content-close-btn

Spectacole la Teatrul „Luceafărul” Iași »»»

Facebook Teatrul Luceafărul Iași »»»

Translate »