„Basmul Prințesei Repede-Repede”, de Emil Brumaru și Veronica D. Niculescu

„Basmul Prințesei Repede-Repede” de Emil Brumaru și Veronica D. Niculescu e „un basm scris la patru mâini” născut dintr-un dialog pe bloguri. Veronica D. Niculescu postase pe blogul ei, Floribunda, „un basm alcătuit din multe poze și puțin text – o călătorie cu un pitic, răvașe, un copac în formă de Y, un hotar și o prințesă”, cum îi mărturisea lui Bogdan Romaniuc într-un interviu pentru Suplimentul de cultură. Poetul Emil Brumaru, Hobbitul de pe blog, i-a sugerat să dezvolte basmul împreună. „Deja țopăiam pe bloguri în pielea unor personaje, o parte din voci erau conturate”, mai preciza Veronica D. Niculescu. Inspirat de personaje și context, Emil Brumaru îi trimisese deja un poem în care poetul spunea, în versuri, desigur, întreaga poveste! Repede, repede! Așa, prozatoarei i-a venit ideea Lentmaniei și Franției, primul, un tărâm unde lucrurile se petrec încet, foarte încet, iar al doilea, unde dominantă e graba. Lentoarea și graba sunt dimensiunile care potențează basmul acesta, un basm care combină proza Veronicăi D. Niculescu cu poemele inconfundabile ale lui Emil Brumaru. E, într-un fel, și diferența de viteză dintre proză, care curge mai domol, și vers, care are o altă dinamică, mai accelerată. Cu o imaginație debordantă, Emil Brumaru consideră că „basmul e culmea firescului! Toată lumea se întâlnește, când vrea și când nu vrea, pe trotuare, prin fața chioșcurilor de ziare, librării, prin ganguri, cu anumiți balauri având diverse capete (…), cravatele sunt legate la gât ca să nu zboare cu tot cu sufragerii, zânele dau iama prin piețele de zarzavaturi ca să cumpere lobode fragede, bune de dres, la gust și aromă, băltuța umană a ciorbelor!”
„Basmul Prințesei Repede-Repede”, editat de Polirom, în 2009, este „o poveste pentru adulți” care, în versiunea pregătită acum de trupa Teatrului „Luceafărul”, va fi o poveste pentru toate vârstele. Dramatizarea realizată de teatrologul Oltița Cîntec este foarte fidelă operei sursă, translând din literar în teatral peripețiile suitei de personaje neobișnuite, născute din subtile exerciții de creativitate și filigranare scriitoricească ale Veronicăi D. Niculescu și Emil Brumaru. Regia viitorului spectacol îi aparține lui Ion Ciubotaru, scenografia, Alinei Herescu, mișcarea scenică, Cristinei Todi, iar de partea muzicală se ocupă artistul de beatbox Vlad Rotaru. La rampă vor apărea actorii George Cocoș, Ioana Iordache, Dumitru Georgescu, Elena Zmuncilă, Emanuel Florentin, Ioana Corban, Alex Iurașcu, Beatrice Volbea, Liliana Mavriș Vîrlan, Gabriela Andrei, Iulia Deloiu, Carmen Mihalache, Ileana Ocneanu.

Premiera este programată pe 5 octombrie, în deschiderea celei de-a VII-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru pentru Publicul Tînăr (FITPT), organizat de Teatrul „Luceafărul”.

„Basmul Prințesei Repede-Repede” de Emil Brumaru și Veronica D. Niculescu

 

advanced-floating-content-close-btn

Spectacole la Teatrul „Luceafărul” Iași »»»

Facebook Teatrul Luceafărul Iași »»»

Translate »