Ziua Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineret, la Teatrul „Luceafărul” Iași

Săptămâna aceasta, în calendarul UNESCO figurează câteva zile speciale pentru arta teatrală. Vineri, 20 martie, este Ziua Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineret, dar și Ziua Internațională a Poveștilor și Ziua Internațională a Fericirii! Sub asemenea generice, Teatrul „Luceafărul” va oferi publicului un program special: în cadrul proiectului „Luceafărul, centru zonal de cultură teatrală”, o parte a trupei se va deplasa la Gura Humorului unde, la Casa de Cultură din localitate, va susține, la orele 11 și 13, două reprezentații cu D’ale lui Păcală, după scrierile unor autori clasici (Ion Creangă, Ioan Slavici, Petre Dulfu), în regia lui Constantin Brehnescu. La sediu, de la ora 10, cu aceeași ocazie, a Zilei Internaționale a Teatrului pentru Copii și Tineret, este programată o reprezentație cu Capra cu trei iezi după Ion Creangă, un spectacol al lui Ion Ciubotaru care, pe fondul poveștii, reface satul românesc arhaic și specificul său tradițional. Creația a fost prezentată anul trecut și publicului italian, în cadrul unui turneu internațional în Nordul Peninsulei și, în 2013, publicului spaniol, în cadrul unui turneu la Barcelona, Alicante, Madrid, Zaragoza, Castellon de la Plana, Valencia, Ciudad Real, Salamanca. O oră mai târziu, la sala mare, va putea fi vizionat un alt spectacol special al Teatrului „Luceafărul”, O harababură după Ion Sava. Spectacolul nonverbal realizat de regizorul Ion Ciubotaru a fost premiat la Festivalul Mondial al Animației de la Praga cu Premiul pentru cea mai Originală Creație, iar actorul Emanuel Florentin a fost recompensat cu Premiul pentru cel mai Bun Actor. Acum este reluat într-o versiune refăcută, cu câteva ajustări de distribuție. Echipei de creatori i s-a alăturat și coregraful Adrian Ștefan, iar interpreți sunt Emanuel Florentin, Ioana Iordache, Beatrice Volbea, Dumitru Georgescu, Elena Zmuncilă, George Cocoș.

Pe 21 martie, în întreaga lume se celebrează Ziua Mondială a Marionetei, iar duminică, 22 martie, în programul zilei a fost introdusă Punguța cu doi bani după Ion Creangă, un spectacol de cursă lungă, ale cărui marionete (scenografia Axenti Marfa) au fost declarate Cele mai frumoase, la Festivalul Internațional Vinnița Ucraina. De la 11,30, O harababură, această „pantomimă cu zgomote”, cum a numit-o Ion Sava, se joacă la sala mare a Teatrului.

Cum Ziua Mondială a Teatrului pentru Copii și Tineret stă, în întreaga lume, sub îndemnul „Du un copil la teatru!”, vă așteptăm pe toți să-i dați curs!

Director artistic,
Oltița Cîntec

Ziua Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineret, la Teatrul „Luceafărul” Iași

Spectacole la Teatrul „Luceafărul” Iași »»»

Facebook Teatrul Luceafărul Iași »»»

Translate »