Cel mai recent spectacol al Gianinei Cărbunariu poate fi vizionat în Prologul ediției a XI-a a Festivalului Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iași (FITPTI). Gianina Cărbunariu este una dintre cele mai cunoscute realizatoare de teatru din România, cu spectacole înscrise pe afișele celor mai importante teatre din România (Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu, Odeon și Mic București etc.), cu texte montate în întreaga lume (Wiesbaden, Paris, Berlin, Dublin, New York, Istanbul, Viena, Nisa, Leipzig, Tokio, Stockholm, New York etc.) și producții internaționale (Germania, Italia, Spania, Luxemburg etc.). Stilul său de-a scrie și de-a pune în scenă a marcat ultimele două decenii ale teatrului românesc, contribuind prin arta sa documentară la reconectarea noastră cu tendințele europene.
Spectacolul prezentat acum la Iași se numește Work in Progress și a fost produs de cunoscuta regizoare în această primăvara în Italia, la Emilia Romagna Teatro Fondazione – Teatro delle Passioni Modena, într-un proiect cofinanțat de Fondo Sociale Europeo, cu sprijinul Fondazione Cassa di Risparmio di Modena. Prezența la Iași a fost posibilă grație parteneriatului dintre Teatrul Tineretului Piatra Neamț și Teatrul Luceafărul Iași.
Veniți din diferite regiuni ale Italiei, proaspăt absolvenți ai unor școli diferite de teatru sau tineri profesioniști care lucrează de ani buni în sistemul teatral italian, 16 tineri actori cu vârste cuprinse între 23 și 35 de ani s-au implicat în primă fază într-o intensă muncă de documentare pe tema schimbării condițiilor de muncă în ceea ce privește lucrătorii cu vârste cuprinse între 20 și 35 de ani. Cele peste 100 de interviuri care au stat la baza scrierii scenariului de ficțiune au fost realizate în orașul Modena și în zonele din jurul acestui oraș, însă temele spectacolului se regăsesc în întregul spațiu european de astăzi: vulnerabilitate, precaritate, individualism, toate acestea într-o atmosferă din ce în ce mai marcată de ascensiunea naționalismului, populismului și extremei drepte. Spectacolul ficționalizează cu ironie și autoironie situații din diferite medii de lucru și încearcă să pună întrebări asupra a ceea ce înseamnă conceptul de muncă și, implicit, drepturile lucrătorilor din Europa. Personajele inspirate din realitate sunt tineri cu ocupații diferite: antreprenori, studenți cu job-uri part-time, „badante” din Europa de Est, avocați stagiari, șoferi de autobuz, artiști etc. sau tineri aflați în căutarea unui loc de muncă pe o piață în care regulile sunt în continuă schimbare.
Scenografia este imaginată de Mihai Păcurar, mișcarea scenică de Alessandro Sciarroni, pregătirea muzicală, de Cristina Renzetti. În distribuție: Francesca Camurri, Enrico Caroli Costantini, Roberta De Stefano, Vladimir Doda, Luigi Feroleto, Michele Galasso, Mattia Giordano, Leo Merati, Federica Ombrato, Giulia Quadrelli, Chiara Sarcona, Maria Vittoria Scarlattei, Giacomo Stallone, Marco Trotta, Valentina Vandelli, Maria Luisa Zaltron.
Prețul unui bilet este 30 lei, iar studenții, elevii, pensionarii și șomerii beneficiază de bilete de 10 lei. Spectacolul este programat pe 28 septembrie, ora 19, sala mare, Teatrul Luceafărul Iași. Biletele pot fi achiziționate de la casieria Teatrului sau de pe platforma bilet.ro.
Cea de-a XI-a ediție a FITPTI, un „festival remarcabil” conform evaluării făcute în 2017 de juriul internațional de experți al Asociației Europene a Festivalurilor (Bruxelles), va reuni la Iași, între 4 și 11 octombrie, invitați din 20 de țări de pe cinci continente, într-un program divers, surprinzător, conceput pentru toți spectatorii care știu cum să-și valorifice dimensiunea tânără a propriei personalități.
Director artistic,
Oltița Cîntec