Amplul turneu realizat de Teatrul „Luceafărul” în colaborare cu ICR Bucureşti, ICR Madrid şi ICR Lisabona a devenit o nouă ocazie pentru artiştii ieşeni de a face cunoscută cultura română în Europa. Harta turneului include mai multe oraşe din Spania şi Portugalia, unde artiştii ieşeni susţin reprezentaţii cu două din producţiile lor: „Capra cu trei iezi/Los tres cabritillos” după Ion Creangă şi „O harababura!/ Un lio!” după Ion Sava, ambele în regia lui Ion Ciubotaru. Până acum, spectacolele susţinute în română şi spaniolă au atras peste 1500 de spectatori spanioli, români si portughezi: în Ţara Bascilor, la Astigarraga, Guernika (Liceo Teatro Antzokia), în Andaluzia, la Malaga (Caja Blanca), Cordoba (Salon de Actos de la Diputacion, edificiu de patrimoniu unde odinioară regina Isabel a semnat documentele care pregăteau călătoriile pe ocean finalizate cu descoperirea Americii), şi la Sevilla/Rociana del Condado, în prezenţa domnului consul general Cătălin Mardare. Arta teatrală a fost mesagera culturii române, a celei ieşene în mod special, toţi cei prezenţi aflând lucruri noi despre România, Iaşi, Teatrul „Luceafărul”! La Tolosa, la Centrul Internaţional al Păpuşii – TOPIC, unde am avut o întâlnire cu doamna director Idoya Otegui, au ajuns şi materiale informative referitoare la Teatrul „Luceafărul” şi la Festivalul Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr, recent acreditat ca Festival European de reţeaua EFFE.
Duminică, 31 mai, la Muzeul Lisabonei, o reprezentaţie a „Caprei cu trei iezi” a avut loc în cadrul unui eveniment organizat de Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni și Ambasada României, intitulat Ziua Românilor din Portugalia. Proiect de coagulare comunitară, manifestarea a atras un număr impresionant de participanţi din comunitatea românească, dar şi cetăţeni din Republica Moldova sau Ucraina stabiliţi în Portugalia. Pentru toţi, indiferent de vîrstă, „Capra cu trei iezi” a fost mai mult decât o poveste pentru copii, a devenit ocazia reîntâlnirii, la mii de kilometri distanţă, cu ceea ce înseamnă acasă.
Turneul ieşean continuă în Spania, cu escale şi reprezentaţii la Madrid, Zaragoza şi la Festivalul Imaginaria de la Huesca.
Director artistic,
Oltiţa Cîntec