Teatrul „Luceafărul” Iaşi promovează cultura română la Torino!

Teatrul „Luceafărul” Iaşi şi-a reluat în aceste zile misiunea de ambasador cultural al României. Echipa sa artistică începe astăzi, joi, 26 mai, un turneu în zona Torino, pe a cărui hartă figurează un număr de opt reprezentaţii ale spectacolului Capra cu trei iezi după Ion Creangă. Parte a Integralei Creangă, proiect de cursă lungă al instituţiei ieşene pentru copii și tineret, spectacolul are la bază o dramatizare de Ion Agachi, transpusă scenic de regizorul Ion Ciubotaru, scenograful Mihai Pastramagiu, autoarea de muzică Matilda Andrici şi actorii Carmen Mihalache, Ioana Iordache, Ileana Ocneanu, Mariana Teleman, Elena Zmuncilă. Capra cu trei iezi este o versiune care reface atmosfera şi tradiţiile satului tradiţional, cu obiceiurile, sonorităţile şi viaţa specifice. Scenografia este inspirată de creaţiile plastice naive ale lui Gheorghe Ciobanu, ale cărui picturi sunt reproduse pe decoruri, generând în egală măsură atmosfera tipică vârstei copilăriei şi cadrul plastic necesar narării teatrale a păţaniilor celor trei iezi.

Prezenţa la Torino a trupei de artişti ieşeni a fost posibilă graţie colaborării cu Institutul Cultural Român şi cu reprezentanţele diplomatice româneşti din peninsulă. Consulul general al României la Torino, excelenţa sa domnul Tiberiu Mugurel Dinu, a precizat că „numeroase asociaţii culturale din regiunea Piemonte au aderat cu entuziasm la iniţiativa culturală prilejuită de turneul Teatrului «Luceafărul». Consulatul General al Romaniei salută cu bucurie această iniţiativă culturală gândită pentru copiii români şi familiile lor, care trăiesc şi învaţă în nord-vestul Italiei”.

Turneul „Luceafărului” însumează opt reprezentaţii susţinute în sediile asociaţiilor, şcolilor unde se predau cursuri de Limba, cultură şi civilizaţie românească şi săli de teatru din zona Torino. Ieşenii vor fi prezenţi şi în cadrul manifestărilor dedicate Zilei Românilor de Pretutindeni, care se celebrează în fiecare an în ultima duminică din luna mai, acum pe 29 mai. Programul zilei are ca obiectiv principal promovarea valorilor românești în diaspora, integrarea concetăţenilor noştri în țări europene fără pierderea identității româneşti şi transmiterea unui mesaj profund identitar care include deopotrivă valorile Uniunii Europene și comunicarea interculturală. Ziua Românilor de Pretutindeni urmăreşte şi promovarea imaginii României în străinătate.

Pe 2 iunie, de la ora 18,30, la Consulatul General al României, va fi  susţinută o reprezentaţie consacrată Zilei Internaţionale a Copilului. Pentru ca spectacolul ieşean să aibă audienţă și printre spectatorii torinezi, toate cele opt reprezentaţii vor fi susţinute în limba italiană.

Director artistic,
Oltiţa Cîntec

 

Capra cu trei iezi

Capra cu trei iezi

Capra cu trei iezi

Capra cu trei iezi

Capra cu trei iezi

Capra cu trei iezi

Like pentru noua pagină de Facebook a Teatrului Luceafărul

Te invităm să apreciezi pagina pentru cele mai noi informații »»»

Spectacolele săptămânii »»»

Translate »