Teatrul „Luceafărul” Iași, în presa străină

Evenimentele organizate anul trecut de echipa artistică de la Luceafărul au stârnit ecouri care au traversat granițele, prin consemnări în presa culturală europeană.

În numărul 2/2017 al revistei italiene de cultură teatrală Hystrio, a apărut un dosar referitor la Noua scenă românească/La nouva scena romena. În articolele inserate în acest dosar, numele Teatrului „Luceafărul” apare de mai multe ori. Prin numărul de spectatori din 2016 (peste 60.000!), s-a clasat pe un loc de top printre instituțiile cele mai active din România. De asemenea, e pomenit și Festivalul Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr (FITPTI), alături de alte evenimente festivaliere care merită atenție. În 2017, Asociația Europeană a Festivalurilor cu sediul la Bruxelles a declarat FITPTI „Festival remarcabil/Remarquable Festival”, motivația juriului internațional prezidat de Sir Jonathan Mills fiind „pentru calitatea artistică, angajamentul comunitar și deschiderea internațională”.

În aceeași revistă italiană de teatru, în primul număr din 2018, în articolul Irinei Wolf despre câteva dintre manifestările de gen din țara noastră, FITPTI s-a bucurat de o reflectare consistentă: “Uno degli eventi principali e stata l’ospitalita, per la prima volta in Romania, dei Bread and Puppet di Peter Schumann./Unul dintre evenimentele principale a fost invitarea, pentru prima oară în România, a trupei americane Bread and Puppet, coordonată de Peter Schumann.” În grupaj,  autoarea face referiri la câteva dintre cele mai importante festivaluri de anul trecut, inclusiv Festivalul Național de Teatru (FNT), Platforma Internațională de Teatru București etc., o companie selectă în care a poziționat și Festivalul ieșean.

Tot despre FITPTI 2017 a scris, pe larg, în Kultura.bg, criticul Aglika Stefanova: „Motto-ul Festivalului Internațional pentru Publicul Tânăr din Iași a fost «Orizonturi» și într-adevăr a reușit să ne surprindă cu spectacole de calitate de pe toate continentele, cu organizarea sa bună, cu criterii estetice ridicate și abilitatea de a gândi și de a lucra pe scară largă, fără compromisuri”.

O altă cronică a FITPTI a apărut, sub semnătura Zeynep Erdal, pe situl Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru din Turcia.  Pe o altă pagină web, a Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru cu sediul la Paris, a fost postată o referință la seminarul de critică pentru tineri organizat de FITPTI, menționat și la manifestările din cadrul Premiul Europa pentru Teatru (din luna decembrie, la Roma).

La toate acestea se adaugă două intervirui cu directorul artistic al FITPTI, criticul de teatru Oltița Cîntec: unul la Radio France Internationale (RFI), despre componenta francofonă a Festivalului (Institutul Francez fiind un partener de cursă lungă al evenimentului ieșean), și altul în “Aurora Magazin” din Austria.

Sunt noi reconfirmări ale alonjei internaționale pe care proiectele artistice de la „Luceafărul” le-au atins în ultimele sezoane.

advanced-floating-content-close-btn

Spectacole la Teatrul „Luceafărul” Iași »»»

Facebook Teatrul Luceafărul Iași »»»

Translate »