Teatrul „Luceafărul” a jucat la Londra

Sîmbătă, 20 mai, și duminică, 21 mai, echipa Teatrului „Luceafărul” a jucat primele reprezentații în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, cu spectacolul „Capra cu trei iezi” în cadrul unui turneu care include pe harta sa Londra, Glasgow și Edinburgh. Turneul este realizat cu sprijinul reprezentanțelor noastre diplomatice și culturale din Regat. Este pentru prima dată când o trupă ieșeană de teatru a traversat Canalul Mînecii și a fost prezentă cultural în Marea Britanie!

Prima noastră reprezentație (20 mai) a fost găzduită de Institutul Cultural Român, chiar în inima Londrei, iar sala s-a dovedit neîncăpătoare pentru un public foarte numeros. La spectacolul susținut în limba română au fost prezenți și ambasadorul României la Londra, excelența sa, domnul Dan Mihalache, și directorul ICR Londra, Dorian Branea. Indiferent de vârstă, spectatorii au fost încântați să se reîntâlnească, prin intermediul artiștilor ieșeni, cu personaje și scene care le-au amintit de copilărie, de acasă. Iar pentru copiii născuți în Marea Britanie, spectacolul a fost o binevenită oportunitate de a-și cunoaște mai bine rădăcinile culturale.

Câteva exemplare din volumele bilingve editate de Teatru în cadrul Festivalului Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr (Carte cu Pisica verde/Bookwiththe Green Cat, Cartea Prințului Fericit/ The Book of the Happy Prince, FITPTI-un festival în imagini, Tânărul artist de teatru, istorii românești recente/The Young Theatre Artist, Recent Romanian Histories, Regia românească, de la act de interpretare la practici colaborative/Romanian TheatreDirecting, fromAuthorshiptoCollaborativePractices) au fost donate bibliotecii ICR, astfel încât, chiar după plecarea artiștilor, aici se vor afla urme livrești ale activității artistice ale instituției ieșene.

Pe 21 mai, a fost susținută o a doua reprezentație, în limba engleză, în cadrul evenimentelor subsumate Zilei Internaționale pentru Diversitate Culturală, Dialog și Dezvoltare, din agenda ONU. Spectacolul „The Goatandher Three Children” a adunat în sala de la Wembley Library, din Brent Civic Center un numeros și entuziast public multicultural. La eveniment au participat Dorian Branea, directorul Institutului Cultural Român Londra, Raluca Cimpoiașu, coordonator programe teatru și film ICR Londra, Sarah Smith, director de dezvoltare Wembley Library. Exemplare din pomenitele volume bilingve au fost donate și Bibliotecii Wembley.

În afara aplauzelor, reacțiile post-spectacol au constat mai ales în invitația de a reveni și cu alte spectacole și de a juca și în alte locuri.

Turneul actual al Teatrului „Luceafărul” în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord însumează o serie de șapte reprezentații (cinci în engleză, două, în română).Următoarele opriri vor fi la Glasgow și Edinburgh.

Director artistic,
Oltița Cîntec

Teatrul „Luceafărul” a jucat la Londra

Teatrul „Luceafărul” a jucat la Londra

Teatrul „Luceafărul” a jucat la Londra

Teatrul „Luceafărul” a jucat la Londra

Teatrul „Luceafărul” a jucat la Londra

Spectacole la Teatrul „Luceafărul” Iași »»»

Facebook Teatrul Luceafărul Iași »»»

Translate »