La Teatrul „Luceafărul” Iași, stagiunea 2015-2016 a adunat la sediu, în deplasare, în festivaluri din țară și evenimente din străinătate, 61.939 de spectatori! O cifră spectaculoasă, care reunește un public larg, divers: preșcolari, școlari mici, mari, liceeni, studenți și adulți, români și străini, nu doar din Iași, București, Galați, Suceava, Pașcani, Sibiu, Arad, Baia Mare, ci și din Italia, Polonia și Republica Moldova. 373 de reprezentații au fost susținute de trupă pe parcursul celor zece luni de activitate artistică pentru public.
Câteva producții noi au menținut proaspăt afișul instituției: Pisica verde de Elise Wilk, Harap Alb după Ion Creangă, Playing Shakespeare după operele dramaturgului de la a cărui moarte s-au împlinit în 2016, 400 de ani.
Spectacolele Teatrului au fost selectate în festivaluri internaționale din România precum: Festivalul Internațional de Teatru Sibiu, unul dintre cele trei mai importante din Europa, alături de Avignon și Edinburgh (Pisica verde), Impuls București (Pisica verde), „Gulliver” Galați (Playing Shakespeare), Festivalul de Teatru Nou Arad (Pisica verde), Festivalul Atelier Baia Mare (Pisica verde), Festivalul Pledez pentru Tine(ri) Piatra Neamț (Pisica verde).
Trupa noastră a evoluat și în străinătate: în Polonia, la Varșovia, Kajtus, vrăjitorul după Janusz Korczak, o coproducție Teatrul „Luceafărul”, Institutul Cărții Cracovia și Institutul Polonez București, a fost invitat în Festivalul Korczak, unde s-a jucat de două ori, iar actorii au participat la discuții cu publicul și cu invitații din Festival.
În afara granițelor țării au mai fost susținute reprezentații cu Harap Alb după Ion Creangă, cu sprijinul Institului Cultural Român, într-un turneu la Nisporeni, Strășeni și Călărași, în Republica Moldova. Iar Capra cu trei iezi după Ion Creangă a ajuns anul acesta în zona Torino (Italia), unde s-a jucat în opt locații, într-un turneu de promovare a culturii și teatrului românești. Turneul a fost posibil grație colaborării instituției ieșene cu reprezentanțele noastre culturale și diplomatice din regiunea Piemonte. Într-o scrisoare de mulțumire, Consulul general al României la Torino, domnul Tiberiu Mugurel Dinu, remarca: „Dacă cei mici au urmărit cu entuziasm și gurițele căscate spectacolele minunate și colorate, cei mari s-au emoționat și și-au șters discret o lacrimă ce le curgea pe obraz. La finalul fiecărei reprezentații, copiii, ridicați de pe scaune, nu voiau să părăsească sala, impactul spectacolului asupra lor fiind neașteptat și profund. Au scandat replici din spectacol, s-au adunat în jurul personajelor din poveste pentru a le admira, mângâia și vorbi cu candoarea specifică vârstei. Toți spectatorii, cu mic, cu mare, au transmis din abundență felicitări și mulțumiri artiștilor Teatrului Luceafărul din Iași. Și, mai ales, li s-a cerut la unison, să se întoarcă în curând.”
Printre evenimentele marcante ale stagiunii trecute s-au numărat Festivalul de teatru școlar „Hai la teatru!” ediția a X-a, cu un număr record de participanți, și cea de-a VIII-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr (FITPTI). Un festival căruia Asociația Europeană a Festivalurilor (EFFE – Europe for Festivals, Festivals for Europe) i-a acordat titlul de FESTIVAL EUROPEAN.
În cifre, ediția a VIII-a a FITPTI (4-9 octombrie) a însemnat opt zile de spectacole de teatru, dans, umbre, pantomimă, 30 de spectacole susținute de peste 400 de artiști din 24 de companii teatrale din România (Teatrul Național Sibiu, Teatrul Nottara, Teatrul Național Cluj, Teatrul Național Timișoara, Teatrul Național București, Teatrul Odeon, Teatrul Tineretului Piatra Neamț, Teatrul de Comedie, ARPAS, Compania Hopa Trop, Teatrul Puck Cluj, Teatrul Gong Sibiu, Teatrul Colibri Craiova, Teatrul Gulliver Galați, Țăndărică București, Teatrul Excelsior București), și alte 12 țări (Franța, Germania, Italia, Olanda, Rusia, Ucraina, Bulgaria, Norvegia, Polonia, Marea Britanie, Portugalia, Croația).
Au fost, de asemenea, spectacole-lectură în premieră. Centenarul Kantor a constat în proiecția a trei filme-înregistrare a spectacolelor realizate de marele regizor polonez care a marcat evoluția artelor în secolul trecut: Clasa moartă, Wielopole, Wielopole și Astăzi este ziua mea. Ateliere de improvizație pentru liceeni francofoni au fost îndrumate de Laurent Vincent, de la Universitatea Paris 13, care a susținut și o conferință – Improvizația teatrală, metodă de actorie. Nu au lipsit lansările de carte. Printre alte titluri, a fost lansată prima antologie de piese de teatru românești contemporane traduse în limba germană, Machtspiele Neue Theaterstückeaus Rumänien (editor Irina Wolf, Theater der Zeit Berlin, seria Dialog). A fost prima lansare în România, după Berlin și Viena. Un volum colectiv bilingv (română, engleză) a fost conceput de teatrologul Oltița Cîntec pentru a ilustra la nivel teoretic focusul FITPTI: Tânărul artist de teatru. Istorii românești recente/The Young Theatre Artist. Recent Romanian Histories.
Incontestabil, starul sezonului trecut la Teatrul „Luceafărul” a fost Pisica verde de Elise Wilk (regia Bobi Pricop, scenografia Irina Moscu, cu Ioana Natalia Corban, Dragoș Maftei, George Cocoș, Carmen Mihalache, Camelia Dilbea, Alex Iurașcu). Spectacolul a fost nominalizat la prestigioasele Premii Uniter, secțiunea Regie (prima nominalizare pentru Bobi Pricop din carieră), iar la Festivalul Atelier Baia Mare, artistul a fost laureat cu Premiul pentru Regie.
Rezultatele acestea sunt concretizarea talentului și efortului unei trupe cu potențial artistic, deschisă la noutăți estetice, echilibrată, interesată de noile tendințe din arta spectacolului pentru publicul tânăr și de spectatorii cărora i se adresează. O echipă care lucrează deja la noile proiecte ale stagiunii viitoare.
Director artistic,
Oltița Cîntec