S-au încheiat înscrierile pentru Festivalul „Hai la teatru!”

Vineri, 24 februarie, s-au încheiat înscrierile pentru cea de-a XI-a ediție a Festivalului concurs de teatru școlar „Hai la teatru!”, organizat de Teatrul Luceafărul Iași. Evenimentul este programat într-o perioadă cu rezonanță internațională pentru arta teatrului: 20 și 21 martie. Pe 20 martie, în întreaga lume se sărbătorește Ziua Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineret, iar 21 martie este Ziua Mondială a Marionetei. Adresată elevilor artiști din școlile și liceele județului Iași, manifestarea este una dintre primele de acest gen din țară și a reunit pe cele două scene ale instituției ieșene de-a lungul unui deceniu, mii de copii și tineri cu veleități artistice, coordonați de cadre didactice pasionate, care înțeleg importanța majoră a acestei forme de activitate extracurriculară.

Și la prezenta ediție s-au înscris un număr surprinzător de mare de ansambluri, 59, unele, „veterane” ale Festivalului („Mooz”, „Les Apos” – Colegiul Național „Mihai Eminescu” Iași), altele, „debutante” („Prometeu” – Casa de cultură „Mihail Sadoveanu” Pașcani, „Ștrengarii” din Cucuteni etc.). Interesant este că elevii artiști provin atât din mediul urban (Iași, Pașcani, Tg Frumos), de la colegii naționale, dar și de la licee cu profil tehnic (Colegiul Tehnic de Electronică și Telecomunicații „Gh. Mârzescu” Iași) sau sportiv (Liceul cu program sportiv Iași), cât și din mediul rural (Deleni, Țibănești, Mogoșești,Hodora, Prisăcani, Belcești etc.). Elevii sunt îndrumați fie de cadre didactice, fie de actori care s-au specializat și în pedagogie teatrală. Din punct de vedere repertorial, preferințele s-au îndreptat fie spre scrieri clasice (Ion Creangă, Mihail Sadoveanu,I.L. Caragiale, Vasile Alecsandri, H.Cr. Andersen, Tudor Mușatescu etc.), fie spre scrieri contemporane (Matei Vișniec).

Festivalul este structurat pe categorii de vârste, în trei secțiuni (clasele I-IV, V-VIII și IX-XII), fiecare secțiune urmând să aibă propriul palmares. Spectacolele propuse pentru preselecție sunt în limba română și în franceză, teatrul școlar fiind o metodă utilă de exersare aunei limbi străine. Trupele care vor trece de selecție vor intra pe lista finaliștilor, comunicată până pe 4 martie.

Director artistic,
Oltița Cîntec

Spectacole la Teatrul „Luceafărul” Iași »»»

Facebook Teatrul Luceafărul Iași »»»

Translate »