Foarte bine primit atât de public, cât și de critica de specialitate, spectacolul Pisica verde de Elise Wilk a adus Teatrului „Luceafărul” din Iași, care l-a produs, multiple selecții și distincții. Calitățile lui artistice l-au proiectat rapid într-un circuit festivalier de top: Festivalul Pledez pentru tineri Piatra Neamț, Festivalul Internațional ImPuls București, Fest(in) pe Bulevard organizat de Teatrul Nottara Bucureşti, Festivalul Internaţional de Teatru Sibiu, Festivalul Atelier Baia Mare, Festivalul de Teatru Nou Arad, Teen Fest Bucureşti, Festivalul European FDR Timişoara, Festivalul Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iaşi.
Pisica verde este o creație specială din mai multe puncte de vedere. Este, în primul rând, o premieră în România în privința formatului scenic pe care tânărul regizor Bobi Pricop l-a utilizat – sistemul silent disco. Fiecare participant primește o pereche de căști prin intermediulcărora receptează spectacolul. Publicul devine participativ, se află împreună cu actorii într-un club, Periferia, dansează și e parte a poveștii adolescenţilor Dani, Bianca, Boogie, Robert, Roxana, Flori. Personajele sunt întruchipate de tinerii actori ai Teatrului Luceafărul – Carmen Mihalache, Ioana Corban, George Cocoș, Alex Iurașcu, Camelia Dilbea și Dragoș Maftei; scenografia este semnată de Irina Moscu.
Realizare artistică de excepție, spectacolul are atașat și un volum colectiv bilingv coordonat de Oltiţa Cîntec: Carte cu Pisica verde/Book with the Green Cat. „E o lucrare de însoțire a unui spectacol. O practică livrescă mai puțin, spre deloc, practicată în România, tipul acesta de apariție editorială e important. Pe de o parte, întrucât prin textele și fotografiile reunite între coperte sfidează fragilitatea teatrului, a acestei forme de artă vie care există exclusiv atât cât durează o reprezentație. Teatrul rămâne în spectator prin emoții și amintiri, dar e lipsit de concretețe, nu supraviețuiește timpului real. De aceea, cărțile sunt necesare: ele garantează memoria unui spectacol chiar după ieșirea de pe afiș și inevitabila casare. Îl arhivează. Pe de altă parte, o carte precum aceasta e utilă deoarece oferă spectatorilor o perspectivă care lărgește spațiul scenei, arătând, din culisele pregătirii unei producții, câtă muncă și frământare există înainte ca premiera să o lanseze la public”, cum precizează criticul de teatru în prefaţă.
Pisica verde a dus Teatrul „Luceafărul” la Galele UNITER 2016, unde spectacolul lui Bobi Pricop a fost nominalizat la Premiul pentru cea mai bună Regie. Este pentru prima oară în istoria Galei când un teatru pentru copii și tineret ajunge pe această listă.
Publicul ieșean cu vârsta peste 14 ani și cu chef de silent disco party poate vedea sau revedea spectacolul joi, 23 februarie, și vineri, 24 februarie, de la orele 18,30. Biletele se găsesc la casieriaTeatrului sau pe platforma bilet.ro. Preț – 8 lei.