Juriul UNITER vine la Teatrul Luceafărul

Anul 2024 începe bine pentru artiștii de la Teatrul Luceafărul Iași. Joi seara, 11 ianuarie, de la orele 18.30, este programată o reprezentație a spectacolului Stai jos sau cazi la care va participa și juriul de nominalizări pentru Gala UNITER. Juriul de nominalizări este compus din criticii de teatru Cristina Rusiecki, Alina Epingeac și Octavian Szalard, aceștia având sarcina să decidă spectacolele și artiștii la fiecare categorie din palmaresul breslei.

Stai jos sau cazi a avut premiera în cadrul celei de-a XVI-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iași, fiind realizat de o echipă tânără. Creația se evidențiază și prin faptul că este cel dintâi spectacol din România care abordează performativ epilepsia. Producția pornește de la romanul omonim al lui Bogdan Munteanu pe care prozatorul l-a dramatizat împreună cu teatrologul Daniela Șilindean. „Cipri, protagonistul din Stai jos sau cazi, se încăpățânează să povestească despre vulnerabilitatea lui. Să fie Cipri, cu tot cu Epi, nu invers, mai ales că normalitatea, așa cum o știm toți, poate fi pierdută atât de ușor. Boala e însoțită de un fel de umor – atât Cipri, cât și cei care asistă la crizele lui percep realitatea în mod distorsionat. Unii nu știu nimic despre epilepsie, alții știu prea multe.”, spune Bogdan Munteanu.

Regia este semnată de Cristi Avram, asistență regie, Miruna Hriscu. În distribuție: George Cocoș, Ioana Corban, Dragoș Maftei, Liliana Mavriș Vârlan, Cosmin Rotariu, Ionela Arvinte. „Producția noastră a atras deja atenția, fiind inclusă în programul Festivalului Național de Teatru 2023, cea mai valoroasă platformă de expunere din teatrul românesc. Un alt proiect de expunere a fost susținerea, în luna noiembrie, Luna conștientizării epilepsiei, a două reprezentații în București, una la Teatrul Odeon, cealaltă, la UNATC, sala Ileana Berlogea, cu un public foarte implicat emoțional.ˮ, precizează Oltița Cîntec, curatorul spectacolului.

Producția beneficiază și de un suport editorial, volumul colectiv de medicină performativă Culisele creierului. Epilepsia – perspective narative coordonat de Oltița Cîntec, Daniela Șilindean și Richard Constantinescu, apărut anul trecut la editura Universității de Medicină și Farmacie „Gr.T. Popaˮ Iași. Stai jos sau cazi este un proiect al Teatrului Luceafărul Iași în parteneriat cu UMF Iași.

Teatrul Luceafărul joacă la București două reprezentații ale unui spectacol unicat în România

STAI JOS SAU CAZI Bogdan Munteanu Daniela Șilindean

Teatrul Luceafărul joacă la București două reprezentații ale unui spectacol unicat în România

advanced-floating-content-close-btn

Spectacole la Teatrul „Luceafărul” Iași »»»

Facebook Teatrul Luceafărul Iași »»»

Translate »