Joi, 1 Iunie, de la orele 18,30, la sala mare a Teatrului Luceafărul, copii, tineri și adulți se vor putea delecta cu un nou spectacol creat de echipa artistică a instituției – UN PEDAGOG DE ȘCOALĂ NOUĂ. Creația are la bază un scenariu imaginat de Constantin Brehnescu, care pune-n legătură fragmente din „Momente și schițe” de I.L. Caragiale. Textul de spectacol este articulat în jurul ideii de școală, elev, profesor, din vremea scriitorului și din vremea noastră. Actualitatea subiectului pare să nu sufere de trecerea timpului, multe similitudini existând între lumea din timpul lui Caragiale și acesta al nostru.
Regizorul Constantin Brehnescu, realizatorul spectacolului, precizează că „Încercăm să dăm viață pe această scenă câtorva din schițele și momentele lui I.L. Caragiale, din cele care descriu un anumit fel de a face educație. Evident, nu putea să lipsească din «insectarul» respectiv un personaj ca Marius Chicoș Rostoganu. Sau ca mamițica din «O vizită», a cărei iubire maternă, potențată până la idolatrizare, duce la răsfăț. Și a Damei din «Bubico», care-și transferă în mod exagerat sentimentele materne asupra animalului de companie.Nu mă îndoiesc că Nenea Iancu a cunoscut învățători fără conștiința răspunderii, care-și făceau un principiu pedagogic din favoritism, și a cărui întruchipare a dus la crearea celebrului «Pedagog Absolut». Aștept cu nerăbdare impactul acestor personaje, create cu talent de către actorii teatrului, asupra tânărului spectator de azi.•
Din echipa de realizatori mai fac parte Viorica Perju (scenografie), Cristina Todi (coregrafie), Radu Ștefan (ilustrație muzicală). În distribuție, îi veți revedea pe actorii Cătălin Cucu, Claudiu Gălățeanu, Viorel Vârlan, Doina Iarcuczewicz, Cristian Gheorghiu, Gabriela Andrei, BeatriceVolbea, Paul Sobolevschi, Gigi Șfaițer, Camelia Dilbea, Dragoș Maftei, Raluca Pintilie, Gabriel Lazăr, Ionela Arvinte, Liliana Mavriș Vârlan, Iulia Deloiu-Trif, Aurelian Diaconu.
Noul nostru proiect își propune să readucă în atenție câteva dintre scrierile clasicului Caragiale referitoare la o temă mereu actuală, aceea a sistemului de învățământ, suplimentând ironia acidă a scriitorului cu alte mijloace, specifice artei teatrale.
Biletele se găsesc la casieria Teatrului sau www.bilet.ro. Prețul unui bilet este 12 lei.
Director artisic,
Oltița Cîntec