Focusul FITPTI 2021: artă și tehnologie

Încă de la prima lui ediție (2008), Festivalul Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iași (FITPTI) a avut în fiecare an câte o temă. Ideea curatorială a fost de a individualiza evenimentul pe fiecare secvență calendaristică a lui, de a-l menține proaspăt și surprinzător. Festivalul organizat de Teatrul Luceafărul din Iași a reușit să se impună și astfel în atenția comunității, atât a celei naționale, cât și a celei internaționale, reunind în program forme de artă scenică foarte diverse, realizate de creatori de pe toate meridianele lumii (America de Nord, America de Sud, Europa, Asia, Australia, Noua Zeelandă), mulți dintre ei aflați pentru prima oară în România, exclusiv la Iași. Acestea au fost argumentele care au convins echipa de evaluare alcătuită din experți internaționali de către Asociația Europeană a Festivalurilor cu sediul la Bruxelles să acorde reuniunii ieșene label-ul „Festival remarcabil”, de opt ori la rând.
În 2020, pandemia cu Noul Coronavirus a zădărnicit planurile celor mai multe Festivaluri din întreaga lume. Și în aceste condiții dificile, FITPTI a continuat, anul trecut oferind publicului un mix de spectacole live (indoor, outdoor), online și radiofonice, reunite într-un program dens sub semnul „avarie pandemică”, cu participări din 10 țări (Germania, Austria, Italia, Japonia, Rusia, Marea Britanie, Franța, Georgia, Islanda, România), în condiții de subfinanțare. FITPTI a fost unul dintre cele câteva, foarte puține, reuniuni de gen care au avut loc în 2020 la nivel internațional, cele mai multe festivaluri de artele spectacolului fiind amânate sau anulate.
Pentru 2021, FITPTI își propune să se concentreze „asupra unei tendințe evidente în ultimele decenii, care s-a accentuat în pandemie: raportul dintre artă și tehnologie. Focusul festivalului care va avea loc, ca întotdeauna, la începutul lui octombrie îl va constitui relația estetică dintre real și virtual, dintre creativitatea artistică și cea științifică. Esteticile actuale vorbesc despre o estetică a post-umanului, despre utilizarea subtilă a inteligenței artificiale în zona performativă, așa că despre asta va fi vorba cu precădere în ediția a XIV-a a FITPTI”, cum precizează teatrologul Oltița Cîntec, curatorul său. Aceasta mai precizează că împreună cu echipa de la Luceafărul lucrează încă de anul trecut „la mai multe scenarii posibile, iar în funcție de contextul epidemiologic îl vom activa pe cel mai potrivit. Mai pot să vă spun că am în plan și un prolog estival, că vom avea și ateliere de scriere dramatică, expoziții, conferințe, lansări de carte și multe alte surprize. Ne bucurăm că noua administrație a județului demonstrează o înțelegere superioară a importanței evenimentelor culturale în viața cetățenilor și în dezvoltarea unei comunități și va asigura FITPTI o finanțare consistentă”, a mai subliniat curatorul festivalului. Consiliul Județean Iași este finanțatorul Teatrului Luceafărul și a promis alocarea unui milion de lei pentru acest Festival.
Programul va include o gamă largă de spectacole, pentru toate așteptările unui public la a cărui modelare festivalul a contribuit pe parcursul celor 14 ani de când există. Un public deschis, curios, amator de noi provocări estetice, cu sufletul tânăr indiferent de etate. Vor fi și reprezentații în spații neconvenționale, concerte etc., o gamă variată de unde spectatorii și specialiștii vor putea alege după pofta inimii.

Spectacole la Teatrul „Luceafărul” Iași »»»

Facebook Teatrul Luceafărul Iași »»»

Translate »