FITPTI 2022, cifre și exclusivități

10 zile (1-9 octombrie și un Prolog showcase Teatrul Luceafărul, pe 30 septembrie), invitați din 18 țări (Austria, Canada, Belgia, Egipt, Elveția, Franța, Germania, India, Italia, Marea Britanie, Mexic, Polonia, Republica Moldova, România, Spania, Ucraina, Ungaria, SUA) implicați în 150 de evenimente găzduite de 20 de spații din oraș aceasta este harta statistică a ediției a XV-a a Festivalului Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iași.

În exclusivitate națională, spectacolul Maidan Inferno – Mister stadal vine la Iași de la Dnipro (Ucraina), de la Teatrul Academic de Dramă și Comedie care l-a coprodus cu Cie Collapse Lyon. La acest spectacol s-a repetat din septembrie 2021 până la sfârșitul lunii februarie 2022, când a început războiul. Textul e scris de Neda Nezhdana si se încheie cu replica “libertatea sau moartea”. Expresia e asociată cu Revoluția Franceză, dar, în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, ea exprimă convingerea unei generații care luptă curajos pentru democrație și independență. Maidan Inferno se joacă pe 1 octombrie, de la ora 19. A da ocazia artiștilor ucraineni să îl urmărească e, pe lângă actul estetic în sine, unul de solidaritate cu artiști care continuă să-și facă profesiunea chiar și sub asediul armelor. Spectacolul va fi urmat de o discutie spectatori-artiști, pentru a le arăta că nu sunt uitați, că ne pasă tuturor ca teatrul să fie în continuare un semn al vieții în normalitate.

″Caragiale necanonic″ e o secțiune a programului care se concentrează asupra aducerii în atenție a celor 170 de ani trecuți de la nașterea lui IL Caragiale. O scrisoare pierdută în concert reprezintă viziunea Adei Milea în privința piesei pe care o știm încă de la școală. A lucrat-o scenic cu echipa de la Teatrul Național Cluj Napoca și se va juca în data de 8 octombrie, ora 19. O expoziție de benzi desenate reprezentând translarea grafică a piesei de Mihai I. Grăjdeanu va putea fi văzută în foierul Teatrului Luceafărul pe toată durata Festivalului. Două ateliere ″Umorul lui Caragiale în benzi desenate″ îi vor iniția pe curioși în secretele acestei forme de expresie artistică și îi vor apropia de opera dramaturgului. O noapte furtunoasă (AUĂLEU Timișoara) e o montare care în primăvară a adus poliția la sediul indepedenților timișoreni și o amendă pentru tulburarea liniștii publice. Să vedem ce li se va întâmpla la Iași!

Țara cea mai îndepărtată de unde vin două spectacole anul acesta este Mexic. Compania Cabezaenespiral va susține o serie de reprezentații cu Ploaia de vise și Ziua păpușilor, aducând în FITPTI elemente ale culturii sud-americane.

″Teatru VR va fi prezentat de Teatrul Basca din Timișoara (Turnul.#Următorul nivel) într-o cafenea, asociind arta teatrală și noile tehnologii cu socializarea citadină. New media și aplicațiile de socializare dețin prim-planul și în #acedesiguranta@tiktok, un spectacol realizat de Bobi Pricop co-produs de Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova, Teatrul „Andrei Mureșanu” Sfântu Gheorghe, Teatrul de Stat Constanța și Teatrul de Nord Satu Mare.″ precizează Oltița Cîntec, teatrolog, curatorul FITPTI.

Pentru copii sau adulți cu diferite dizabilități, programul include spectacolul Închide ochii și ai să vezi mai bine, într-un format accesibilizat acestor categorii către care FITPTI se deschide. 

Toate spectacolele din străinătate reunite în agenda FITPTI sunt în exclusivitate în România, acum, la FITPTI. Iar cele din România sunt susținute în premieră în oraș, tocmai pentru a da evenimentului aura de sărbătoare pe care o merită.

O scrisoare pierdută în concert Spectacol concert de Ada Milea

Spectacole la Teatrul „Luceafărul” Iași »»»

Facebook Teatrul Luceafărul Iași »»»

Translate »