Festivalul Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iaşi (FITPTI), laureat ca „festival remarcabil”

Încă din 2015, de la ediția cu numărul opt, Festivalul Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iași (FITPTI) a convins comisia de experți europeni din cadrul European Festivals Association/Asociaţia Europeană a Festivalurilor, de la Bruxelles, în legătură cu valorile europenepe care le promovează la nivel cultural, reunind de fiecare dată în programul său artiști și companii de top, sub semnul unor teme inedite, alta în fiecare an. Încă de atunci, din 2015, FITPTI a primit recunoașterea ca „festival european”, alături de alte manifestări similare de mare ținută de pe continent.

O dată la doi ani, candidaturile depuse la EFA/AEF de către festivaluri de toate genurile, în cadrul competiţiei “Europe for Festivals, Festivals for Europe”, sunt reanalizate de specialiști ai domeniului, cele mai importante manifestări primind distincții speciale. FITPTI s-a individualizat, așa cum se subliniază în mesajul primit, prin faptul că „serveşte cu fermitate comunitatea, fiind unicul eveniment de acest fel din regiune, cu un concept atât de inovativ. Festivalul este curatoriat cu exigenţă în fiecare an înjurul unei teme, are puternice legături internaţionale şi un focus special pe dimensiunea europeană”.

Preşedintele competiției din acestan a fost Jonathan Mills, fost director al cunoscutului Festivalul Internaţional de Teatru de la Edinburgh, unul dintre cele mai mari evenimente de gen din lume, ajuns la 70 de ediții. În comunicatul său oficial, Jonathan Mills apreciază cooperarea internaţională ca „o realitate şi o necesitate pentru artă, artişti şi public, în egală măsură. Mă bucur să-i nominalizez, împreună cu colegii din juriu pe cei care obţin labelul EFFE 2017-2018, onorînd în acest fel festivalurile pentru contribuţia lor importantă în întreaga Europă. A fi în EFFE înseamnă să fii parte a unei comunităţi puternice de organizatori de festivaluri.”

FITPTI continuă să fie membru al comunităţii EFFE și pentru următoarele două sezoane, alături de alte manifestări similare care „au un nivel artistic ridicat şi un impact semnificativ la nivel local, naţional şi internaţional”, cum este specificat în comunicatul transmis de reprezentanţii asociaţiei.

FITPTI a ajuns acum la ediţia cu numărul zece, fiind cea mai longevivă manifestare festivalieră teatrală a tuturor timpurilor din Iași. Menţinerea lui în linia de top a evenimentelor continentale este o confirmare a prestigiului de care se bucură. Manifestarea organizată de Teatrul „Luceafărul” a primit din partea celor nouă evaluatori internaționali o distincție –“Remarqable Festival/Festival Remarcabil” şi un logo individualizat, care precizează distincția.

FITPTI 2017 va avea loc între 5 şi 12 octombrie, iar tema sa este ORIZONTURI. Un program amplu, foarte divers va stabili noi legături culturale cu creatori din cele mai diverse colţuri ale lumii, în beneficiul publicului său tânăr indiferent de vârstă.

 

Director artistic,
Oltiţa Cîntec

advanced-floating-content-close-btn

Spectacole la Teatrul „Luceafărul” Iași »»»

Facebook Teatrul Luceafărul Iași »»»

Translate »