Evenimente ieșene la Festivalul Internațional de Teatru Sibiu – FITS

Printre evenimentele celei de-a XXIV-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru Sibiu (FITS), miercuri, 14 iunie, ora 13, este programată lansarea volumului colectiv Regia românească, de la act de interpretare la practici colaborative. Coordonat de criticul de teatru Oltița Cîntec, președinte al Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru  – România, volumul a fost editat de Festivalul Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iași (FITPTI) 2016 și a fost primit cu mare interes. Lansată în Festivalul Național de Teatru de la București, semnalată pe site-ul organizației internaționale a criticilor de teatru (AICT/IATC), cartea a reunit recenzii în cele mai importante publicații culturale și de specialitate (Dilema veche, Teatrul Azi, Scena.ro, Adevărul etc.). Lucrarea bilingvă (română/engleză) este o cartografierea celor mai noi tendințe regizorale de pe scena autohtonă. 10 critici (Oltița Cîntec, Cristina Modreanu, Iulia Popovici, Cristina Rusiecki, Mirella Patureau, Daniela Șilindean, Oana Cristea Grigorescu, Silvia Dumitrache, Mircea Sorin Rusu, Alexandra Dima) au așezat sub lupă 10 regizori de teatru afirmați după momentul ’90 (Bobi Pricop, Gianina Cărbunariu, Bogdan Georgescu, Cristi Juncu, Eugen Jebeleanu, Radu Alexandru Nica, Radu Afrim, Catinca Drăgănescu, Theodor Cristian Popescu, Leta Popescu). Și autorii textelor și regizorii au fost selectați de coordonatoare, rezultatul fiind o analiză a felului în care în teatrul nostru s-a făcut pasul dintre regia metaforizată, interpretativă, la metode mai noi sub aspectul construcției spectaculare, pentru că acum „noile moduri de creație preferă interacțiunea, într-un coautorat generos”, cum se precizează în prefață. Prezentarea volumului va fi făcută de Ionuț Tomuș și de Oltița Cîntec.

Festivalul Internațional de Teatru Sibiu (FITS) este cel mai mare eveniment de gen din România și unul dintre cele mai importante din Europa. Ediția 2017 are loc între 9-18 iunie și este consacrată unei teme speciale – Iubire.

Tot despre teatrul nostru reflectat critic și promovarea lui în străinătate va fi vorba și în lansarea revistei italiene de teatru Hystrio, trimestrial de cultură teatrală editat la Milano. În cel mai recent număr al publicației se află un consistent dosar consacrat teatrului românesc, peste 30 de pagini, intitulat „Noua scenă românească ”. Printre autorii articolelor se numără Oltița Cîntec, Daniela Șilindean, Cristina Rusiecki, Oana Stoica, Cristina Modreanu, Anca Măniuțiu, Eleonora Pascu, Mirella Patureau, Irina Wolf, Oana Cristea Grigorescu, Luana Pleșea. În anii anteriori, redacția milaneză s-a mai orientat către teatrul din Marea Britanie, Spania, Lituania, Argentina. Un număr important de imagini care ilustrează afirmațiile, și o casetă cu sugestii bibliografice, lucrări de sinteză bilingve, ce le pot fi de mare ajutor celor preocupați de estetica teatrală autohtonă.

Prezentarea va fi făcută de dramaturgul Matei Vișniec și de criticul teatral Oltița Cîntec.

Evenimente ieșene la Festivalul Internațional de Teatru Sibiu - FITS

Evenimente ieșene la Festivalul Internațional de Teatru Sibiu - FITS

advanced-floating-content-close-btn

Spectacole la Teatrul „Luceafărul” Iași »»»

Facebook Teatrul Luceafărul Iași »»»

Translate »