Ediția a IX-a a Festivalului Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr se va preocupa de „neliniștile prezentului”

Cea de-a IX-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iași (FITPTI) organizat de Teatrul “Luceafărul” va avea loc între 6-12 octombrie și va fi prefațat de un show case al instituției organizatoare. Teatrul ieșean va prezenta spectacolul Pisica verde de Elise Wilk, cea mai de succes producție a sezonului trecut, pentru care realizatorul ei, Bobi Pricop, a fost nominalizat la prestigioasele premii ale UNITER, secțiunea Regie. În acest fel, Teatrul “Luceafărul” a devenit primul teatru pentru copii și tineret din țară care, în 26 de ediții ale Galei UNITER, a urcat în lista nominalizărilor, această Premier League a teatrului românesc.  Spectacolul utilizează în premieră absolută în țara noastră sistemul silent disco. Pisica verde a fost selectat la cel mai important eveniment de artele spectacolului din România, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, dar și la Festivalul de Teatru Nou Arad, Festivalul Atelier Baia Mare (unde Bobi Pricop a fost laureat al Premiului pentru regie), iar în luna septembrie va participa la TeenFest București și Festivalul Dramaturgiei Românești Timișoara. Pentru ediția 2016 a FITPTI, creația aceasta atît de specială va mai primi un “premiu”: un volum, coordonat de criticul de teatru Oltița Cîntec, directorul artistic al Festivalului, intitulat Carte cu Pisica verde. Volumul va fi lansat pe 5 octombrie, înaintea spectacolului susținut în showcase. “Carte cu Pisica verde este o lucrare de însoțire a unui spectacol. O practică livrescă mai puțin, spre deloc, practicată în România, tipul acesta de apariție editorială e important. Pe de o parte, întrucât prin textele și fotografiile reunite între coperte sfidează fragilitatea teatrului, a acestei forme de artă vie care există exclusiv atât cât durează o reprezentație. Teatrul rămâne în spectator prin emoții și amintiri, dar e lipsit de concretețe, nu supraviețuiește timpului real. De aceea, cărțile sunt necesare: ele garantează memoria unui spectacol chiar după ieșirea de pe afiș și inevitabila casare. Îl arhivează. Pe de altă parte, o carte precum aceasta e utilă deoarece oferă spectatorilor o perspectivă care lărgește spațiul scenei, arătând, din culisele pregătirii unei producții, câtă muncă și frământare există înainte ca premiera să o lanseze la public.”, precizează coordonatoarea.

Tot în showcase, “Luceafărul” va prezenta premiera unei coproducții internaționale realizate împreună cu Centrul Cultural German Iași și Forumul Cultural Austriac București: Când visezi de Verena Koch și Kerstin Pell (regia Verena Koch, scenografia Ute Lindenbeck, dramaturgia Franz Huber, video Andrei Cozlac, distribuția Ioana Natalia Corban, George Cocoș, Ioana Iordache, Claudiu Gălățeanu, Elena Zmuncilă, Paul Soboilevschi, Cătălin Cucu). Este o poveste contemporană în centrul căreia se află Felix, un puști de 10 ani, aflat la granița dintre copilărie și adolescență, care încearcă să înțeleagă lumea recurgând la personaje din basme.

Ediția cu numărul nouă a FITPTI, un evenimnt care anul trecut a fost acreditat de Asociația Europeană a Festivalurilor cu sediul la Bruxelles ca Festival European, va avea drept temă NELINIȘTILE PREZENTULUI. Sub acest generic, publicul care nu a uitat să rămînă tînăr și specialiștii vor avea ocazia să vizioneze spectacole, să se întîlnească cu artiști, să participe la ateliere, să asiste la expoziții, lansări de carte, să vizioneze filme documentare, spectacole-lectură. Primele bilete vor fi puse în vînzare în a doua jumătate a săptămînii și vor putea fi achizionate de pe site-ul bilet.ro, iar de pe 1 septembrie și de la casieria Teatrului. Prețul unui bilet la spectacolele de seară este 30 lei, elevii, studenții, pensionarii, șomerii beneficiind de bilete de 10 lei.

Spectacolele săptămânii »»»

Cumpărați online bilete cu locuri »»»

Facebook Teatrul Luceafărul Iași »»»

Translate »