Cine vine la FITPTI 2021?

Peste fix o lună de zile, va debuta cea de-a XIV-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iași (FITPTI),  o impresionantă desfășurare de forțe artistice live și online. Focusul ediției este „artă și tehnologie”, generic sub care, pe scenele Teatrului Luceafărul (organizatorul evenimentului) și în alte locuri din oraș, se vor reuni creatori din Canada, Franța, Germania, Italia, Marea Britanie, Cehia, Elveția, Israel, Austria, Spania  și România.

Vor fi spectacole pentru toate categoriile de public, ținta FITPTI fiind spectatorul curios, deschis,  interesat de experiențe estetice inedite. Orientarea către categorii de public variate, care înseamnă de la bebeluși, la școlari mici, adolescenți, tineri adulți, maturi și seniori, FITPTI s-a impus ca un eveniment cu o identitate unică și cu o ținută elevată, calități remarcate și de comisia de experți internaționali care, la solicitarea Asociației Europene a Festivalurilor de la Bruxelles l-au evaluat cu titulatura “festival remarcabil”. Iar CNADTCU, forul academic național, l-a așezat în lista foarte onorantă a evenimentelor care contează în evaluarea universitară pe linia de cercetare, alături de Festivalul Internațional de Teatru Sibiu și Festival Național de Teatru, de exemplu.

FITPTI începe pe 1 octombrie, cu Chiritza în carantină, un spectacol – concert de Ada Milea cu trupa Teatrului Național din Cluj Napoca, în care apar și doi roboți. Suita de evenimente tentante va continua cu prezențele Teatrului Național din București  (Jurnal de România.1989), Teatrul “Andrei Mureșanu” din Sf. Gheorghe (Consimțământ), Teatrul Dramaturgilor Români (Jungla TéVé), Teatrul Act București (Rosto), Teatrul Național Tg Mureș, Compania “Liviu Rebreanu” (Hoții), Teatrul Odeon (Liniște! Sărut. Acțiune!), Teatrul Nottara (Lecția), Teatrul de Stat Constanța (Jocuri în curtea din spate), Teatrul Municipal “Matei Vișniec” Suceava (Pisici 2) etc. Producțiile din program sunt semnate de regizori precum Alexandru Dabija, Gigi Căciuleanu, Radu Afrim, Cristi Juncu, Carmen Lidia Vidu, Bobi Pricop, Peter Kerek, Felix Alexa, Ada Milea, Bobo Burlăcianu, Bobi Dumitraș, Diana Mititelu etc, iar în distribuție pot fi urmăriți actorii Ion Caramitru, Oana Pellea, Marcel Iureș, Pavel Bartoș, Dorina Lazăr, Marius Turdeanu, Alexandru Papadopol, Florin Piersic Jr. etc.

Selecționerul unic al FITPTI, teatrologul Oltița Cîntec, precizează că “vor fi 10 zile de teatru de top internațional, cu prezența scenică a inteligenței artificiale, dar și fără ea, scopul fiind să ne reîntâlnim și să ne emoționăm împreună în sălile de teatru. Așa că ținem aproape, dar nu mai aproape de 2 m, evităm aglomerațiile, purtăm mască și ne vaccinăm – cei care încă nu au făcut-o. Pentru ca în prima decadă a lui octombrie să ne bucurăm de frumusețea artelor spectacolului live.”

Toate detaliile programului sunt disponibile pe www.luceafrul-theatre.ro (click pe afișul FITPTI), iar biletele se pun în vânzare gradual, pe www.bilet.ro și la casieria Teatrului. Prețul unui bilet este 40 lei (15 lei cu reducere pentru elevi, studenți, șomeri, pensionari).

Teatrul ACT București ROSTO de Ion Luca Caragiale

CHIRITZA ÎN CARANTINĂ (Teatrul Național ″Lucian Blaga″ Cluj Napoca)

LINIŞTE! SĂRUT. ACŢIUNE! o adaptare de Peter Kerek după filmul Living in Oblivion de Tom Dicillo cu Pavel Bartoș

advanced-floating-content-close-btn

Spectacole la Teatrul „Luceafărul” Iași »»»

Facebook Teatrul Luceafărul Iași »»»

Translate »