Ce ne-a pregătit FITPTI 2019

După un Prolog care a făcut în seara zilei de duminică, 29 septembrie, cozi la intrarea în Teatrul Luceafărul, organizatorul Festivalului Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr (FITPTI), evenimentul ajuns acum la cea de-a XII-a lui ediție a continuat cu un showcase în care instituția ieșeană și-a prezentat câteva dintre cele mai noi producții. Acesta atestă misiunea sa artistică de producător de spectacole pentru categorii foarte largi de spectatori, de la copii, la adolescenți și tineri adulți. S-au jucat Scufița Roșie după Charles Perrault (regia: Constantin Brehnescu, scenografia: Constantin Butoi, muzica: Radu Sanduloviciu, cu Ioana Iordache și Claudiu Gălățeanu), Jack și vrejul de fasole după o poveste englezească (regia: Ion Ciubotaru, scenografia: Alina Dincă Pușcașu, muzica: Diana Roman, momente de free style: Felicia Purice Russ, distribuția: Jack – Alex Iurașcu / Sebastian Munteanu; Mătușa Greedy – Liliana Mavriș Vârlan / Ionela Arvinte; Domnul Giant – Dragoș Maftei / Paul Sobolevschi; Doamna Giant – Elena Zmuncilă / Mariana Teleman; Moș Fate – Cristian Gheorghiu / Viorel Vârlan), Istorie la persoana I (creație care a fost selectată în Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu și în Festivalul Național de Teatru, cu Ioana Natalia Corban/Diana Roman, George Cocoș, Alex Iurașcu, filmări: Alex Condurache, video: Andrei Botnaru, muzica: Diana Roman), O poveste japoneză (cu o echipa de creatori veniți din SUA – Irina Niculescu și John Lewandowski, distribuția Carmen Mihalache, Claudiu Gălățeanu, Liliana Mavriș Vârlan și Ioana Iordache, Dragoș Maftei) și Orașul (spectacol- concert realizat de Bobo Burlăcianu și Bobi Dumitraș de la Fără zahăr cu Carmen Mihalache, Liliana Mavriș Vârlan, Beatrice Volbea, Elena Zmuncilă).

Invitații străini au ajuns, iar astăzi, joi 4 octombrie, vor evolua artiști din Seul, Coreea de Sud (Yun Hyejin Theater, Lângă tine, spectacol nonverbal, 4+), Cairo, Egipt (Compania Kayan Marionette, Imaginație7/Păpușile au talent), Finlanda (Nukketeatteri Sampo, Circus Sampo), Germania (Compania Fenix, Lumina viziunii). Cu toții sunt pentru prima oară în România, numai la FITPTI, la fel ca cvasi-majoritatea participanților din cele 29 de țări care sunt înscrise pe afiș.

La 300 de ani de la publicarea romanului Robinson Crusoe, Compania Toc de Fusta din Spania aduce pentru prima oară în România, numai la Iași, expoziția interactivă Prietenii lui Crusoe. Este  o instalație interactivă realizată manual în atelierele Companiei Toc de Fusta și constă în automate de mari dimensiuni, păpuși mecanice, jocuri mecanice și puzzle-uri despre călătoria lui Crusoe, care sunt acționate de vizitatori. Expoziția e o invitație de-a descoperi liber  fiecare mecanism și de-a lăsa imaginația să zboare.

Marcel Iureș revine la FITPTI cu producția Teatrului Act, Moș Nichifor (3 octombrie, ora 19, sala mare). De la ora 20.30, pe esplanada Teatrului Luceafărul, vor evolua în spectacolul vizual Lumina viziunii artiștii Companiei Fenix din Hanovra.

“FITPTI a debutat cu dreptul și își răsfață publicul cu o ofertă de spectacole și alte activități care-l fac să se simtă special, pentru că beneficiază de exclusivități naționale. Publicul este un element fundamental în arta spectacolului teatral, iar el trebuie să se întâlnească atât prin prezență, cât și emoțional cu artiștii de pe scenă. Platformă de exprimare pentru artiști din întreaga lume, unul dintre țelurile festivalului organizat de Teatrul Luceafărul este să stimuleze un public tânăr, curios, interesat, cu o gândire critică”, a precizat Oltița Cîntec, curatorul evenimentului.

Moș Nichifor Coțcariul de Ion Creangă Marcel Iureș Ruxandra Maniu

Lumina viziunii Un performance poetic, de basm, bazat pe muzică, lumină și coregrafie.

Ce ne-a pregătit FITPTI 2019

advanced-floating-content-close-btn

Spectacole la Teatrul „Luceafărul” Iași »»»

Facebook Teatrul Luceafărul Iași »»»

Translate »