Joi, 4 octombrie, începe cea de-a XI-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iași, la care sunt așteptați peste 400 de artiști din 20 de țări de pe cinci continente. Evenimentul a avut deja un PROLOG (28 septembrie), cu spectacolul Gianinei Cărbunariu Work in progress (Emilia Romagna Teatro Stabile Italia) și un showcase al Teatrului Luceafărul ce a reunit cele mai noi și mai de succes titluri de pe afiș. Printre ele și Istorie la persoana I, un proiect colaborativ, autoreferințial despre istoria recentă.
Organizatorii sunt foarte mulțumiți de reacția publicului care și-a exprimat interesul prin cumpărarea masivă a biletelor pentru cele peste 80 de reprezentații din programul acestui an. Deja sunt multe spectacole sold–out, prin ele Stage Dogs (Teatrul Act București), Occident Express (Trap Door Theatre Chicago USA), Perfect compus (Teatrul Național Sibiu), Pisici (Teatrul “Matei Vișniec” Suceava), Amfibi (Machol Dance House Ierusalim), Trezește-te! Lumea pe dos (Ninedu Theatre Shanghai China) și altele. La majoritatea titlurilor propuse de selecționerul Festivalului, criticul de teatru Oltița Cîntec, biletele sunt în curs de epuizare, așa încât cei care doresc să prindă locuri la evenimentele din Festival trebuie să se grăbească. Biletele pot fi achiziționate de la casieria Teatrului sau de pe platforma www.bilet.ro. Foarte puține locuri mai sunt la Svejk (Teatrul Odeon Bucuresti), Marionete vietnameze pe apă (Hanoi, Vietnam), Visătorul (Teatrul Tineretului Piatra Neamț), Frații aurorei boreale. Legende nordice (Teatrul Chorea Lodz și Figur Teatr Cracovia Polonia), BO (Teater Tr3 Stockholm Suedia) etc.
Una dintre recomandările selecționerului este spectacolul-concert 9 piese de teatru remixate (miercuri, 10 octombrie, ora 19, o producție Unteatru București), cu Alex Ștefănescu. Tânărul actor bucureștean a fost finalist la emisiunea concurs de televiziune “Românii au talent”, iar în acest spectacol propune o recitire comică, pe gustul tinerilor de azi, a nouă piese de teatru clasice Romeo și Julieta, Hamlet, O scrisoare pierdută și altele, într-un fel neașteptat și original. Cine le-a citit, le redescoperă într-o lumină surprinzătoare, iar cine nu, cu siguranță va prinde pofta de a merge la bibliotecă sau măcar să caute filmul pe IMDB. E ca un ghid teatral atât pentru inițiați, cât și pentru profani, pe o paletă muzicală largă, colorată de râsete și energie bună de luat la pachet
Festivalul are programate și evenimente outdoor (esplanada Teatrului Luceafărul, pietonalul Lăpușneanu, Pietonalul Ștefan cel Mare), astfel încât toată lumea să se poată bucura de propunerile teatrale ale ediției cu numărul 11 al acestui eveniment laureat de Asociația Europeană a Festivalurilor (Bruxelles) cu titlul Festival remarcabil.