Artiștii de la „Luceafărul”, de la Arad, la Chișinău

Luna mai este una a festivalurilor și turneelor, iar artiștii de la Teatrul „Luceafărul” se străduiesc să facă față numeroaselor invitații pe care le primește instituția, dar și să asigure un program la sediu, pentru publicul său fidel. Astfel, după ce weekend-ul precedent, Pisica verde de Elise Wilk, spectacol nominalizat la Premiile Uniter, categoria Cea mai bună regie – Bobi Pricop,  a revenit de la Festivalul Internațional de Teatru Nou Arad, o altă distribuție, aceea din Harap Alb, susține o serie de trei reprezentații în Republica Moldova. Realizat cu sprijinul Insitutului Cultural Român de la Chișinău, turneul în țara vecină include trei reprezentații la Strășeni (miercuri, 11 mai), Nisporeni (joi, 12 mai) și Călărași (vineri, 13 mai), toate de la orele 13. Biletele s-au vândut deja în totalitate, publicul estimat fiind de cca 2000 de spectatori.

Harap Alb după Ion Creangă este parte a programului Integrala Creangă, un program de cursă lungă al instituției ieșene de spectacole pentru copii și tineret, al cărui scop este reprezentarea scenică a cât mai multe dintre scrierile humuleșteanului. Viziunea regizorală explorează un timp istoric ancestral, valorificând elemente de mitologie românească. Dramatizarea, Călin Ciobotari, urmează șirul epic al întâmplărilor imaginate de Ion Creangă. De partea scenografică s-a ocupat Mihai Pastramagiu, de coregrafie, Adrian Ștefan, iar de muzică, Radu Ștefan (instrumente muzicale – Sandu Mania și Ilie Bozaru). Despre concepția scenică, regizorul Ion Ciubotaru spune că „am gândit un spectacol despre demnitate, onoare, curaj, puterea de a înfrunta destinul. Drumul lui Harap Alb trece prin multe încercări pe care trebuie să le depășească cu vitejie. Procesul acesta de maturizare este sinuos, complicat, dar îl face pe Harap Alb înțelept și îi dă argumentele și dreptul să își asume titlul și responsabilitățile de lider.” În distribuție figurează 16 actori: Emanuel Florentin, Toma Hogea, Doina Iarcuczewicz, Viorel Vârlan, Gigi Șfaițer, Liliana Mavriș Vârlan, Ioana Iordache, Gabriel Lazăr, Paul Sobolevschi, Cristian Gheorghiu, Aurelian Diaconu, Cătălin Cucu, Ionela Arvinte, Beatrice Volbea, Iulia Deloiu Trif, Gabriela Andrei.

La sediu, joi, 12 mai, de la ora 19, poate fi urmărită o nouă reprezentație cu Pisica verde de Elise Wilk, spectacol pentru adolescenți realizat în formula silent disco. Iar duminică, de la ora 10, la sala mică, se joacă De ziua lui Pinocchio după Carlo Collodi, și de la ora 11,30, la sala mare, Povestea unui om leneș după Ion Creangă.

Director artistic,
Oltița Cîntec

Harap Alb

Harap Alb

Harap Alb

advanced-floating-content-close-btn

Spectacole la Teatrul „Luceafărul” Iași »»»

Facebook Teatrul Luceafărul Iași »»»

Translate »