A IX-a ediție a lui „Hai la teatru!”

După ce în numai două zile, ce-i drept, speciale (20 martie – Ziua Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineret, 21 martie – Ziua Mondială a Marionetei) peste 2000 de spectatori au vizionat, la sediu și în deplasare, spectacolele noastre, săptămâna aceasta un alt eveniment va reuni publicul în cele două săli ale Teatrului „Luceafărul”. Miercuri, 25 martie, și joi, 26 martie, va avea loc cea de-a IX-a ediție a Festivalului de teatru școlar  „Hai la teatru!”, manifestarea însemnând în cifre  61 de trupe din județul Iași pregătite de 86 de coordonatori, însumând 697 de elevi-artiști. Beneficiile teatrului școlar sunt cunoscute de multă vreme, efectele sale pozitive manifestându-se atât la nivel individual, cât și de grup, contribuind la dezvoltarea personală și la maturizarea copiilor și tinerilor. Teatrul școlar le îmbogățește cultura generală, le oferă o privire din interior asupra artei scenice, pe care o vor înțelege și valoriza altfel din postura de elevi-artiști. Teatrul școlar îi învață să socializeze, să exerseze prin joc parte din rolurile sociale de mai târziu.  Îi învață tehnici de vorbit în public, de control emoțional, îi responsabilizează și integrează într-un grup care este trupa de teatru.

La ediția din acest an, 34 de trupe provin din orașul Iași, celelalte funcționând la Tg Frumos, Rediu-Ruginioasa, Pașcani, Țibănești, Horlești, Românești, Hodora, Victoria, Mogoșești, Popricani, Răducăneni, Ruși-Belcești, Miroslava, Hîrlău. Pentru prima oară, vor veni la Festival micii artiști din Românești, trupele  „Ioanid” și „Răzeșii” de la Școala care poartă numele poetului Ioanid Romanescu. Pentru a noua oară va evolua în concurs trupa „Antract” de la Școala gimnazială Popricani, coordonată de prof Vasiliu Gabriela. Tot participanți de cursă lungă sunt și trupele de la Colegiul Național „Mihai Eminescu”, „Mooz” și „Les Apos”, coordonate de prof. Mira Cucinschi, care utilizează teatrul școlar ca mijloc de exersare a limbii franceze și care au un palmeres internațional extraordinar.

Deschiderea oficială a Festivalului de teatru școlar „Hai la teatru!” este programată pentru miercuri, ora 13,30, când vor evolua trupele „Farouches” și „Garabeții” de la Colegiul Național „Garabet Ibrăileanu” Iași. Festivitatea de premiere este programată vineri, 27 martie, Ziua Mondială a Teatrului, ora 12, sala mică. Partenerii evenimentului nostru sunt Rotary Club Iași 2000, TVR Iași, Evenimentul, Ziarul de Iași, Editurile Adenium și Polirom.

Director artistic,
Oltița Cîntec

A IX-a ediție a lui „Hai la teatru!”

A IX-a ediție a lui „Hai la teatru!”

Spectacole la Teatrul „Luceafărul” Iași »»»

Facebook Teatrul Luceafărul Iași »»»

Translate »