Miercuri, 2 octombrie showcase Teatrul Luceafărul, ora 10, sala mică: O poveste japoneză (4+)
Dramatizare și regie: Irina Niculescu Lewandowski
Scenografie și muzică: John Lewandowski
Distribuţie: Carmen Mihalache (Marume); Ioana Iordache (Mama); Liliana Mavriș Vârlan (Bunica); Claudiu Gălățeanu (Munte de orez); Dragoș Maftei (Muzicianul)
Irina Niculescu Lewandowski face parte din generația de regizori care a creat o nouă concepție despre profesia de păpușar, imaginându-l pe acesta ca actor și interpret capabil să practice diferite tipuri și tehnici de teatru și să aibă o deschidere spre celelalte arte scenice. Absolventă a Academiei de Teatru si Muzică din Praga, catedra de Regie, a fost atrasă de experiment încă din primii ani de activitate creativă. De-a lungul carierei, a pus în scenă Nocturn Stravinski, cu piesa Petrușca, și opera Vulpea (București, 1982), Povestea soldatului de Igor Stravinski (Boston, 1985), Pasărea de foc (Geneva, 1990) și o versiune nouă a lui Petrușca la ESNAM – Școala Superioara Națională de Arte Păpușărești la Charleville – Mezieres, Franța. A lucrat numeroase spectacole de teatru de animație pentru copii și adulți în România, Polonia, Belgia, Franța, Norvegia, Spania, Canada, Taiwan și Statele Unite. Între 1985 și 2002, a colaborat cu Teatrul de Păpuși din Geneva, unde a realizat zece spectacole, înscriind teatrul în mișcarea artistică contemporană. Colaboreaza cu mari scenografi ca Mioara Buescu, Mihai Mădescu, Sever Frentiu, Guy-Claude Francois și Patrick Maire. În paralel cu munca de creație, s-a dedicat formării profesionale, coordonând cursuri și stagii la Institutul de Teatru din Sevilla, (Spania), O’Neill Theater Center (SUA), Școala Superioară Națională de Arte Păpușărești, Charleville-Mezieres, (Franța), Universitatea din Bergen, (Norvegia), Eastern Michigan University, Universitatea din Michigan Ann Arbor (USA), Școala de Arte de la Universitatea Națională San Martin, Buenos Aires, (Argentina), atelierul de teatru New Visions New Voices din Tainan, (Taiwan), Universitatea Quebec din Montreal (Canada).
Spectacolele sale cele mai recente sunt: Ariel, cu compania Kattas din Norvegia, Dragonul, o adaptare liberă dupa piesa lui Evgeny Schwarz cu Madcap Puppets și Know Theatre din Cincinnati, opera Amahl and the night visitors de Giancarlo Menotti, operaMaster Peter’s puppet show de Manuel de Falla cu Madcap Puppets și Cincinnati Chamber Orchestra, o adaptare a lui Romeo și Julieta de William Shakespeare.
O poveste japoneză : Marume și Yoneyama la Teatrul Luceafărul din Iași l-a lucrat împreună cu John Lewandowski. Compozitor activ și scenograf în mișcarea teatrală de gen din Europa și de peste ocean. Despre proiectul ieșean, Irina Niculescu-Lewandowski precizează că „povestea originală care stă la baza adaptării scenice este marcată de mitologia japoneză, în care cele trei femei puternice sunt adesea prezente. Ele reprezintă anotimpurile vieții și exprimă profunzimea relației dintre om și natură. Rolul lor este acela de a iniția și de a ghida eroul, fără a-și pierde dimensiunea pământeana și umorul. Povestea luptătorului sumo Yoneyama și a lui Marume insuflă o atmosferă de seninătate și fericire. Parcursul inițiatic al celor doi eroi constă în călătoria lor, unul spre celălalt. Concepția regizorală se inspiră din patrimoniul cultural al Japoniei, din folclor, arta grafică și teatrul de papuși tradițional. Versiunea scenică a acestei povestiri fermecătoare cu anti-eroi explorează cu umor ideea că puterea adevărată constă atât in forța mușchilor, cât și în cea a inimii.”
Distribuția îi aduce alături în scenă pe câțiva dintre cei mai buni marionetiști ai trupei de la Luceafărul (Carmen Mihalache, Claudiu Gălățeanu, Liliana Mavriș Vârlan și Ioana Iordache), care dau viață la 26 de marionete cu fire și cu tijă. Lor li se adaugă actorul Dragoș Maftei, care susține live, la 6 instrumente asiatice, muzica întregului spectacol.
Noul proiect internațional al Luceafărului, după altele, din sezoane precedente cu creatori din Polonia, Austria, Germania, concretizează intenția instituțională de a conecta artiștii noștri la cele mai importante tendințe artistice din lume, oferind publicului șansa de- a „călători” cu ajutorul imaginației în teritorii reale și ficționale tentante.