Lansări de carte Cătălina Buzoianu, magie, abur, vis și Dramaturgie greacă contemporană

Joi, 3 octombrie, ora 12, sala mică: Lansări de carte Cătălina Buzoianu, magie, abur, vis și Dramaturgie greacă contemporană (Fundația „Camil Petrescu” București)

Cătălina Buzoianu: magie, abur, vis. Antologie de Florica Ichim și Irina Zlotea (Fundația Culturală „Camil Petrescu”, prin Editura Cheiron, 2018)

Volumul, dedicat regizorului Cătălina Buzoianu, face parte din „Galeria Teatrului Romanesc”, serie editată de către Fundația Culturală „Camil Petrescu” ce cuprinde studii monografice și ample interviuri cu și despre actori, regizori, scenografi, compozitori – artiști care au marcat de-a lungul timpului istoria vieții teatrale românești.

Fără să aibă pretenția că va putea surprinde la incandescența maximă fervoarea cu care  regizoarea și-a însoțit drumul artistic, volumul este rezultatul unei riguroase munci de cercetare și adună analize teatrologice ale operei sale, mărturii de creație, interviurile pe care protagonista cărții le-a dat de-a lungul vieții, în încercarea de a contura o imagine a gândiri sale teatrale, precum și  a metodei sale pedagogice.

Totodată, cartea are o amplă iconografie de spectacol, devenind astfel un document ce păstrează vie opera celei pentru care teatrul era totul, putându-se naște pretutindeni.

„Priviți-l! E spațiu destul pentru el sub soare, sub ploi și furtuni. Priviți-l! Demonstrează mai viu ca oricând! Strigă, cântă, șoptește, tace, disprețuiește cuvântul când optează pentru pantomimă, sau invocă, arogant, doar cuvântul drept semn, ostracizând mișcarea. Priviți-l! Teatru în pubele, teatru în saci, teatru în movile de nisip (ce arhitect de spații teatrale e Beckett!), imagini percutante ale deriziunii condiției umane.

Teatrul trăiește, proliferează, are nevoie de mult, mult spațiu, de infinite spații. Priviți-l! Respiră, colcăie, tropăie, merge în marș cadențat, adoptă gigantice poze hieratice, se înalță, imponderabil, în cosmos.

Noroiul, nisipul, zăpada, apa, drumul, maidanul de gu­noaie, orice loc unde se naște și moare viața este un spațiu teatral.”(Cătălina Buzoianu)

Lansări de carte Cătălina Buzoianu, magie, abur, vis

Lansări de carte Cătălina Buzoianu, magie, abur, vis

lansări carte Cătălina Buzoianu, magie, abur, vis și Dramaturgie greacă contemporană

Dramaturgie contemporană greacă

traducere din limba greacă de Claudiu Sfirschi-Lăudat, cuvânt-înainte de Elena Lazăr, Fundaţia Culturală „Camil Petrescu” & Revista „Teatrul azi” (supliment), prin Editura Cheiron, București, 2019

Seria „Dramaturgi de azi“, coordonată de Irina Zlotea

Volumul recent apărut este menit să umple un gol în bibliografia traducerilor din dramaturgia contemporană greacă și să îndemne teatrele și regizorii să-și îndrepte atenția spre un spațiu atât de apropiat geografic și cultural. Autorii celor opt texte (Akis Dimou este prezent cu două creații, iar altul este rodul colaborării a doi autori) sunt nume binecunoscute publicului elen, creații ale lor, jucate în țară și adeseori și pe scene străine, fiind încununate cu premii dintre cele prestigioase în Grecia și în străinătate. Piese ale lor au trecut granița și prin traduceri, inclusiv în limba română (Yannis Mavritsakis, Akis Dimou). Selecția a fost astfel gândită încât să ofere, în paralel cu diversitatea tematică – scene ale vieții cotidiene din Grecia sau de oriunde, frământări ale omului de azi, aflat nu de puține ori în impas –, și diversitatea modurilor de abordare, recuzita specifică fiecărui autor. De la suprarealism (Yannis Mavritsakis) la comedie (Akis Dimou), de la dramă (Sakis Serefas) la o suită de monologuri (Leonidas Prousalidis), de la tragicomedie (cipriotul devenit prin adopție atenian Charalampos Yannou) la dramă cu accente de comedie (piesa semnată de Dimitris Kechaidis și Eleni Chaviara), cititorul va savura o gamă largă de teme și stiluri care relevă talentul unor autori afirmați deja ca virtuozi ai genului.

Dramaturgie contemporană greacă

advanced-floating-content-close-btn

Spectacole la Teatrul „Luceafărul” Iași »»»

Facebook Teatrul Luceafărul Iași »»»

Translate »