Taxi sau Uber? Dragoste sau obișnuință? Șmecher sau prost?

Taximetriști, în regia lui Bogdan Theodor Olteanu, este un spectacol al opozițiilor unde personajele sunt constant urmărite de propria reflecție în oglindă. Liviu și Victoria au o căsnicie care se rezumă la cartofi și friptură sau cartofi și sex. Ca să câștige mai mulți bani, Liviu, șofer de taxi, „se bagă” pe tura de noapte, neglijându-și astfel soția. Prietenul său, Lică, are un singur mare vis: să-și ducă mama la Paris, la Notre-Dame.

Comicul și tragicul își fac cărare prin viața celor două personaje, smulgând publicului fie hohote de râs isteric, fie momente de liniște totală. Personajul Lică este șmecher în aparență și sensibil în esență. Urăște homosexualii, înjură în trafic, e sfătos și vorbește tare la handsfree atunci când are clienți în mașină. Ironizează țiganii și ia în derâdere oamenii cu anxietăți, sugerând că astfel de stări sunt fictive. Atitudinea sa de superioritate se schimbă imediat ce în mașina lui se urcă femeia lu’ Nelu Sârbu. Acesta îl jignește și îi ironizează masculinitatea. De altfel, pe măsură ce povestea avansează, raporturile de putere dintre personaje se schimbă.

Victoria nu-și mai dorește relația cu soțul ei și încearcă să-și găsească cuvintele potrivite pentru a-i comunica acestuia decizia separării. Misiunea este cu atât mai dificilă cu cât Liviu refuză să analizeze adevărata lor situație. Taximetriștii își iubesc nevestele, concluzionează femeia lu’ Nelu Sârbu. Relațiile conflictuale sunt construite cu umor și apelează la un limbaj stradal autentic. Subtil și aproape imperceptibil se infiltrează și motivul tatălui absent și al problemelor care apar odată cu educația monoparentală. „Ai impresia că toți au crescut fără tată”, afirmă Liviu, în timp ce analizează tiparele comportamentale ale oamenilor din jurul său.

Personajele sunt credibile, bine conturate, alternând cu succes ceea ce trăiesc cu modul în care disimulează ceea ce simt. Spectacolul Taximetriști este o imagine a prejudecăților pe care oamenii să grăbesc să le emită, mascând totodată cu falsă detașare propriile frustrări.

                                                                                                                        Diana Katharina

Spectacole la Teatrul „Luceafărul” Iași »»»

Facebook Teatrul Luceafărul Iași »»»

Translate »