Lecția de istorie

Istoria este una din cele mai importante componente identitare, dar poate mai important este felul în care aceasta este spusă și transmisă. Teatrul „Radu Stanca” aduce în discuție o lecție de istorie, una care provine chiar de la Iași. Pogromul de la Iași și consecințele acestuia sunt reconstituite parțial în spectacolul Perfect Compus prin suprapunere spațio-temporală: trecem prin anii ’40, prin anii ’50, pentru ca mai apoi să le observăm umbra și în anii ce urmează.

Ana și Aron, două dintre personajele care se află la originea istorisirii, trăiesc diferit, dar intens, ororile comise împotriva evreilor. Ana este martora evenimentelor antisemite, iar Aron victima acestora. După câțiva ani, povestea lor se recompune piesă cu piesă prin intermediul moștenitorilor.

Modificarea tiparelor de gândire poate fi urmărită, prin paralelismul din structura textului ce se reflectă și în rezolvările regizorale. Atunci femeile erau sacrificate în favoarea bărbaților, căsătoria mixtă interzisă, iar accesul la informație restrâns, acum femeile își hotărăsc destinul, ezită când vine vorba de maritiș și un simplu click pe Google le oferă acces la aproape orice.

Pe parcursul reprezentației, date concrete se îmbină cu ficțiunea conturând atmosfera apăsătoare din anul 1941 și de după. Reproducerea fragmentului istoric este doar pe alocuri veridică, iar relațiile dintre personaje nu sunt întotdeauna sincer interpretate, dar ritmul și juxtapunerea diferitelor perioade au coerență și sunt ușor de urmărit.

Scenografia, textul și regia îi aparțin Alexandrei Badea și mențin pe tot parcursul spectacolului tensiunea epocii violente ce se prelungește și în scenele de actualitate.

Trei generații sunt parte din istorie și o prezintă atât din perspectivă globală, cât și intimă. Supraviețuitorii nu mai sunt niște numere, ci au un nume, o identitate, o familie.

Aducând în contemporan o poveste specifică unei epoci, realitatea istorică se conturează treptat. Universul intim al trei generații dezvăluie un context social al cărui tipar de gândire încă mai poate avea efecte nefaste.

Diana Katharina

advanced-floating-content-close-btn

Spectacole la Teatrul „Luceafărul” Iași »»»

Facebook Teatrul Luceafărul Iași »»»

Translate »