Invazia păpușilor

Sâmbătă, pe la 16 și un pic, pietonalul de pe Ștefan cel Mare a fost gazda unei parade alcătuite din diverse etnii, acompaniată de o fanfară. În tot acest timp, duo-ul format din Nguyen Ho Thuy Tien și fiul ei, Ta Xuan Duy, alias Mama și Fiul, se pregăteau cu meticulozitate pentru spectacol.

La 5 fix, muzica ce urma să acompanieze primul act răsună brusc. Tonurile orientale, calme, au întâmpinat-o pe mamă și pe primul personaj, devenit centrul atenției. Aceasta coordona cu un zâmbet larg acțiunile marionetei, marionetă al cărei aspect părea inspirat de gheișele japoneze. Dintr-o singură mișcare fluentă și în ritmul muzicii, gheișa salută publicul, și își începe dansul. Mișcările naturale, suave ale primului personaj au atras rapid un public generos, în primul rând având loc, bineînțeles, copii. Nu trece mult timp, și în spațiul de joc pășește cu încredere Fiul, înarmat cu un zâmbet cât cel al Mamei și ceea ce pot doar să descriu ca fiind un roboțel. În acest scurt timp, muzica de fundal se schimbă din ritmurile orientale ce au deschis spectacolul, în arhicunoscutul ”Crazy Frog”. După acest act secund, au mai urmat o multitudine de personaje, printre care: Carmen, vedeta operei compusă de Georges Bizet, un clovn, doi pudeli și un pui de pudel, fiecare în mod egal pe placul copiilor. Sfârșitul spectacolului dă oportunitatea de a vedea marionetele mai de aproape, iar copii n-au ezitat nici o clipă. Cei doi păpușari sunt, cât ai clipi, înconjurați de cei mai tineri membri ai publicului, dornici să își încerce aptitudinile de păpușari, să felicite duo-ul, sau doar să cunoască personajele mai îndeaproape.

Sigur, nu a fost un spectacol mare în toată puterea cuvântului dar, într-o discuție succintă cu Mama și Fiul la câteva minute după spectacol, am aflat că, după părerea lor, Iașiul este un oraș mare. Astfel, ei speră că s-au ridicat la nivelul corespunzător. Și da, au reușit, fără nicio îndoială.

Înainte de a pleca, Mama și Fiul vor mai susține două spectacole. Este păcat să le ratați dacă aveți ocazia de le vedea.

Silviu-Tudor Apreutesei

Invazia păpușilor

Invazia păpușilor

Invazia păpușilor

Invazia păpușilor

Spectacole la Teatrul „Luceafărul” Iași »»»

Facebook Teatrul Luceafărul Iași »»»

Translate »