Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

O poveste japoneză

26.11.2021, ora 17:30

12 RON
O poveste japoneză Dramatizare și regie: Irina Niculescu Lewandowski

Dramatizare și regie: Irina Niculescu Lewandowski

Scenografie și muzică: John Lewandowski
Distribuţie: Carmen Mihalache (Marume); Ioana Iordache (Mama); Liliana Mavriș Vârlan (Bunica); Claudiu Gălățeanu (Munte de orez); Dragoș Maftei (Muzicianul)

Irina Niculescu Lewandowski face parte din generația de regizori care a creat o nouă concepție despre profesia de păpușar, imaginându-l pe acesta ca actor și interpret capabil să practice diferite tipuri și tehnici de teatru și să aibă o deschidere spre celelalte arte scenice. Absolventă a Academiei de Teatru si Muzică din Praga, catedra de Regie, a fost atrasă de experiment încă din primii ani de activitate creativă.  De-a lungul carierei, a pus în scenă Nocturn Stravinski, cu piesa Petrușca, și opera Vulpea (București, 1982), Povestea soldatului de Igor Stravinski (Boston, 1985), Pasărea de foc (Geneva, 1990) și o versiune nouă a lui Petrușca la ESNAM – Școala Superioara Națională de Arte Păpușărești la Charleville – Mezieres, Franța. A lucrat numeroase spectacole de teatru de animație pentru copii și adulți în România, Polonia, Belgia, Franța, Norvegia, Spania, Canada, Taiwan și Statele Unite. Între 1985 și 2002, a colaborat cu Teatrul de Păpuși din Geneva, unde a realizat zece spectacole, înscriind teatrul în mișcarea artistică contemporană. Colaboreaza cu mari scenografi ca Mioara Buescu, Mihai Mădescu, Sever Frentiu, Guy-Claude Francois și Patrick Maire. În paralel cu munca de creație, s-a dedicat formării profesionale, coordonând cursuri și stagii la Institutul de Teatru din Sevilla, (Spania), O’Neill Theater Center (SUA), Școala Superioară Națională de Arte Păpușărești, Charleville-Mezieres, (Franța), Universitatea din Bergen, (Norvegia), Eastern Michigan University, Universitatea din Michigan Ann Arbor (USA), Școala de Arte de la Universitatea Națională San Martin, Buenos Aires, (Argentina), atelierul de teatru New Visions New Voices din Tainan, (Taiwan),  Universitatea Quebec din Montreal (Canada).

Spectacolele sale cele mai recente sunt: Ariel, cu compania Kattas din Norvegia, Dragonul, o adaptare liberă dupa piesa lui Evgeny Schwarz cu Madcap Puppets și Know Theatre din Cincinnati, opera Amahl and the night visitors  de Giancarlo Menotti, operaMaster Peter’s puppet show de Manuel de Falla cu Madcap Puppets și Cincinnati Chamber Orchestra, o adaptare a lui Romeo și Julieta de William Shakespeare.

O poveste japoneză : Marume și Yoneyama  la Teatrul Luceafărul din Iași l-a lucrat împreună cu John Lewandowski. Compozitor activ și scenograf în mișcarea teatrală de gen din Europa și de peste ocean. Despre proiectul ieșean, Irina Niculescu-Lewandowski precizează că „povestea originală care stă la baza adaptării scenice este marcată de mitologia japoneză, în care cele trei femei puternice sunt adesea prezente. Ele reprezintă anotimpurile vieții și exprimă profunzimea relației dintre om și natură. Rolul lor este acela de a iniția și de a ghida eroul, fără a-și pierde dimensiunea pământeana și umorul. Povestea luptătorului sumo  Yoneyama și a lui Marume insuflă o atmosferă de seninătate și fericire. Parcursul inițiatic al celor doi eroi constă  în călătoria lor, unul spre celălalt. Concepția regizorală se inspiră din patrimoniul cultural al Japoniei, din folclor, arta grafică și teatrul de papuși tradițional. Versiunea scenică a acestei povestiri fermecătoare cu anti-eroi explorează cu umor ideea că puterea adevărată constă atât in forța mușchilor, cât și în cea a inimii.”

Distribuția îi aduce alături în scenă pe câțiva dintre cei mai buni marionetiști ai trupei de la Luceafărul (Carmen Mihalache, Claudiu Gălățeanu, Liliana Mavriș Vârlan și Ioana Iordache), care dau viață la 26 de marionete cu fire și cu tijă.  Lor li se adaugă actorul Dragoș Maftei, care susține live, la 6 instrumente asiatice, muzica întregului spectacol.

Noul proiect internațional al Luceafărului, după altele, din sezoane precedente cu creatori din Polonia, Austria, Germania, concretizează intenția instituțională de a conecta artiștii noștri la cele mai importante tendințe artistice din lume, oferind publicului șansa de- a „călători” cu ajutorul imaginației în teritorii reale și ficționale tentante. 

Conform prevederilor legale, participarea este permisă cu 30% din capacitatea maximă a spațiului doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.
Spectatorii sunt rugați:
– să ajungă cu cel puțin 15 minute mai devreme pentru evitarea aglomerării, efectuarea triajului și ocuparea locurilor;
– să poarte mască și să aibă substanțe dezinfectante (toți spectatorii vor purta mască în interior);
– să respecte distanța de 1,5 m.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu drag!

O POVESTE JAPONEZĂ - PREMIERĂ

O POVESTE JAPONEZĂ Dramatizare și regie: Irina Niculescu Lewandowski

O POVESTE JAPONEZĂ - PREMIERĂ

O POVESTE JAPONEZĂ - PREMIERĂ

O POVESTE JAPONEZĂ - PREMIERĂ

Detalii

Dată:
26.11.2021
Oră:
17:30
Cost:
12 RON
Eveniment Category:

Loc de desfășurare

sala mică

Vizualizarea locației spectacolelor după codul de culori:

Codul de culoare pentru evenimentele incluse în Festivalul Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iași 2022:

advanced-floating-content-close-btn

Spectacole la Teatrul „Luceafărul” Iași »»»

Facebook Teatrul Luceafărul Iași »»»

Translate »