O harababură!

spectacol nonverbal după Ion Sava

Regia: Ion Ciubotaru
Scenografia: Daniela Drăgulescu
Distribuţie: Emanuel Florentin, Beatrice Volbea, Beatrice Engel

Spectacolul are la bază una dintre lucrările pentru scenă ale lui Ion Sava, o „pantomimă cu zgomote” pe care echipa de realizatori a înscenat-o sub titlul O harababură!  Regizorul Ion Ciubotaru şi scenografa Daniela Drăgulescu au transpus scenariul într-un spectacol nonverbal, în care întâmplările sunt spuse prin alte mijloace artistice decât cuvintele. E o premieră absolută din acest punct de vedere pentru aşezământul ieşean, în repertoriul căruia nu exista până acum un asemenea gen de spectacol. Mijloacele utilizate pentru O harababură! sunt, conform indicaţiilor autorului, „zgomotele”, adică onomatopeele, dar şi măştile, pantomima, mişcarea scenică, dansul, muzica, eclerajul etc.  Povestea artistului care e neînţeles de cei din jur (personificaţi, ca în fabule, de exemplare din regnul animal) e foarte actuală. Cinci actori interpretează nu mai puţin de 12 roluri, într-o reprezentaţie la interferenţa spectacolului de teatru, circ, coregrafic, de animaţie.
Ion Ciubotaru, regizorul spectacolului,  precizează că „de când omul şi-a descoperit darul vorbirii, a exersat continuu, vorbind  tot mai mult şi mai mult, astfel încât în prezent ne-am rătăcit în labirintul cuvintelor de tot soiul, unele cu sens, alte seci. Spectacolul nostru încearcă să ne întoarcă la momentul apariţiei limbii vorbite, adică în lumea gestului, pantomimei, animaţiei. Se spune că vorba a apărut din nevoia de a masca adevărul şi emoţia. Limbajul nonverbal presupune o sinceritate autentică, el nu poate fi trucat. De aceea, am încercat să revenim la transmiterea unor emoţii şi mesaje prin expresie corporală.”

Spectacolul a obţinut Premiul şi trofeul pentru cea mai bună creaţie artistică, iar actorul Emanuel Florentin, Premiul şi trofeul pentru cel mai bun actor, la World Festival of Puppet Art din Praga (iunie 2012).
Spectacolul a fost selectat să participle la Festivalul I Teatri del Mondo Porto Sant Elpidio Italia (iulie 2012).
Reprezentaţia durează 50 minute şi se adresează unui public cu vîrsta peste 7 ani.

O harababură!

O harababură!

O harababură!

O harababură!

O harababură!

Spectacole la Teatrul „Luceafărul” Iași »»»

Facebook Teatrul Luceafărul Iași »»»

Translate »