Selectată să participe la cea de-a 39-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Mistelbach, cea mai importantă manifestare de gen din spațiul austriac, cu spectacolul Hansel și Gretel după Frații Grimm, trupa Teatrului Luceafărul Iași a adăugat un nou succes la lista participărilor sale internaționale. Realizat de regizorul Ion Ciubotaru după o idee de Oltița Cîntec, pe o dramatizare de Ramona Iacobuțe, spectacolul reașază episoadele poveștii clasice într-o formulă modernă de storytelling și apelează la obiecte casnice pentru a povesti întâmplările celor doi frați. Personajul negativ din basm, Vrăjitoarea, este ipostaziată aici de consumul excesiv de zahăr, un Rău al zilelor noastre care afectează deopotrivă copii și adulți.
La Festivalul de la Mistelbach, actorii Carmen Mihalache, Alexandru Iurașcu, Liliana Mavriș Vârlan și George Cocoș au susținut două reprezentații (duminică, 22 octombrie, orele 11 și 16) în fața unui public numeros, de diverse vârste (copii, părinți, seniori, artiști invitați în Festival, organizatori etc.), foarte concentrat, cu reacții foarte bune, care a aplaudat puternic. Practica Festivalului de la Mistelbach este ca, după reprezentație, spectatorii să dea un prim feedback, prin care să aprecieze ceea ce au văzut prin cinci grade, de la „mi-a plăcut foarte mult” la „nu mi-a plăcut”. Contorizarea făcută de organizatori relevă faptul că cele mai multe aprecieri referitoare la Hansel și Gretel au fost din categoria „mi-a plăcut foarte mult”, urmate de „mi-a plăcut”. Cordula Nossek, selecționerul festivalului austriac, le-a sus artiștilor ieșeni că reacțiile postspectacol au fost foarte bune și le-a înmânat o diplomă de mulțumire pentru excelenta prestație artistică. Festivalul organizat de Primăria orașului Mistelbachnu este cu premii, selecția în program echivalând cu o distincție.
La reprezentațiile de la Mistelbach, susținute în limba germană, printre alții a fost prezentă și Irina Cornișteanu, directorul Institutului Cultural Român din Viena, cu sprijinul căruia echipa de la Luceafărul a jucat, pe 23 octombrie, de la ora 17, și la Teatrul Pygmalion din Viena. Și aici sala s-a dovedit neîncăpătoare pentru publicul numeros. Reprezentația jucată în română a făcut deliciul copiilor și al adulților prezent în număr impresionant de mare. Aplauzele, fotografiile făcute cu actorii, invitația de a reveni și de a juca și în alte orașe din Austria și Germania au fost semne evidente ale impactului pozitiv al prezenței Teatrului Luceafărul în Austria. Și o nouă contribuție estetică la imaginea Iașului, a României, în Europa.
Director artistic,
Oltița Cîntec