Artiștii de la Teatrul Luceafărul vor participa în această săptămână la nu mai puțin de trei festivaluri. Astfel, luni, 20 mai, spectacolul ALICE ÎN OGLINDIRIA se va juca la Suceava, în cadrul Zilelor Teatrului „Matei Vișniec” din localitate. Creația realizată de regizorul Gavriil Pinte și de scenografa Roxana Ionescu este inspirată de cea de-a doua carte cu Alice a lui Lewis Carroll, matematicianul britanic care prin scrierile sale literare a încântat generații succesive de tineri. Actorii din distribuție (Raluca Pintilie, Ioana Corban, Gabriela Andrei, Alex Iurașcu, Dragoș Maftei, George Cocoș, Claudiu Gălățeanu, Aurelian Diaconu, Cătălin Cucu, Cristian Gheorghiu) joacă la vedere, fac teatru de umbre, jonglează cu propria vocalitate într-un spectacol care se adresează întregii familii. Teatrologul Oltița Cîntec, directorul nostru artistic, va susține (pe 25 mai) în cadrul aceluiași eveniment o conferință subsumată tematicii festivalului (Teatrul și democrația), conferință intitulată „Teatrul documentar, imersiunea esteticului în social”.
O POVESTE JAPONEZĂ, un spectacol realizat de o echipă americană (regia Irina Niculescu, scenografia John Lewandowski), a fost selectat să participe la cea de-a XIV-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru „Povești” Alba Iulia. Programat vineri, 24 mai, spectacolul este realizat cu marionete cu fire lungi, un mijloc de expresie teatrală complex, care solicită foarte mult artiștii. Spectacolul este acompaniat live de muzică la șase instrumente asiatice la care cântă actorul Dragoș Maftei. În distribuție figurează Liliana Mavriș-Vârlan, Ioana Iordache, Claudiu Gălățeanu, Carmen Mihalache, actori care dau viață la 26 de marionete. La Alba Iulia va fi lansat și volumul bilingv coordonat de Oltița Cîntec, Teatrul și publicul său tânăr, Realități românesști/Theatre and Young Audience. Romanian Realities, editat de Festivalul Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr 2018.
Sâmbătă, 25 mai, pe aerodromul ieșean, participanții la Festivalul Hangariada îi vor putea urmări pe artiștii de la Luceafărul evoluând în fantezia muzical-coregrafică inspirată de partiturile lui Serghei Prokofiev, PETRICĂ ȘI LUPUL. Regizorul Ion Ciubotaru, coregraful Teodor Rădulescu, scenograful Mihai Pastramagiu și actorii Sebastian Munteanu, Carmen Mihalache, Ioana Iordache, Alex Iurașcu, George Cocoș și Maftei Dragoș dau viață unei versiuni nonverbale, apropiată ca ritmuri de spiritul și așteptările de receptare ale secolului nostru.
Cele trei spectacole sunt foarte variate din punct de vedere stilistic, atestând deschiderea Teatrului Luceafărul către tehnici de expresivitate estetică inedite, diverse, care să stimuleze curiozitatea publicului și să-l determine să pășească în sălile de spectacole.