Cinci din cele 55 de trupe participante în cea de-a XI-a ediție a Festivalului de teatru școlar „Hai la teatru!” (20-21 martie, parte a „Săptămânii teatrului”, cum a fost numit de ASSITEJ, UNIMA și Institutul Internațional de Teatru intervalul 20-27 martie – 20 martie este Ziua Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineret; 21 martie este Ziua Mondială a Marionetei; iar 27 martie este Ziua Mondială a Teatrului) au imaginat spectacole pe texte de Matei Vișniec. La aflarea veștii, cel mai jucat dramaturg de origine română al momentului a fost foarte fericit, iar de la Paris le-a transmis elevilor-artiști și celor care se preocupă de pregătirea lor, un mesaj emoționant, care va fi citit luni, în deschiderea oficială a Festivalului, la orele 12,30. Iată mesajul:
„Dragă Oltiţa Cântec,
mă bucur să aflu că în festivalul de la Iaşi sunt prezente şi piesele mele… Faptul că aceşti tineri iubitori ai cuvântului şi ai teatrului s-au regăsit (probabil împreună cu profesorii lor) în piesele mele mă face să cred că nu mi-am irosit timpul, că merita să-mi dedic viaţa poeziei şi teatrului.
Aş vrea să le spun tuturor celor prezenţi la Festival că această experienţă culturală este extrem de importantă, chiar dacă mai târziu nu vor face teatru în calitate de actori profesionişti. A juca într-o piesă, a avea curajul să încarnezi un personaj, înseamnă să-ţi depăşeşti limitele, timidităţile, să te măsori cu tine însuşi, să înveţi să te cunoşti mai bine… A juca într-o piesă, a avea curajul să faci teatru înseamnă însă să înveţi şi generozitatea de grup, să accepţi o nouă formă de solidaritate (artistică), să explorezi împreună cu ceilalţi un univers, un autor, meandrele unei poveşti, să cauţi mesaje ascunse printre rânduri, în gesturi, în abordarea unui personaj… A face teatru înseamnă să pleci într-o călătorie care te formează, te îmbogăţeşte sufleteşte, te ajută să-ţi pui noi întrebări, interesante, despre viaţă şi despre dragoste, despre prietenie şi despre comunicare. Vă mulţumesc deci tuturor celor care aţi optat să călătoriţi cu piesele şi cuvintele mele, sau cu piesele şi cuvintele altor autori. Vă transmit salutul meu şi trimit aplauzele mele virtuale.” (Matei Vișniec, Paris, 16 martie 2017)
Dramaturgul a mai pregătit o surpriză. Le-a transmis organizatorilor o suită de „89 de posibile definiții subiective şi interogative ale teatrului”, care vor ajunge la toți participanții:
„Și un cadou pentru cei care au timp: mai multe zeci de definiţii ale teatrului. Dacă vă regăsiţi într-una din ele, într-o bună zi m-ar interesa să-mi spuneţi de ce.”
Iată câteva: „Teatrul este Beckett care se uită la o piesă de Cehov care se uită la o piesă de Shakespeare care se uită la o piesă de Euripide care îl recită pe Homer care se uită la cer cu ochii săi orbi. (…)
Teatrul este un depozit de scaune din interiorul căruia se aud uneori ţipete, urlete, muzică. Nimeni nu ştie ce se întâmplă acolo, oamenii fac uneori coadă în faţa clădirii, trag cu urechea dar nimeni nu are curajul să intre înăuntru. Este adevărat că unii dintre cei care au intrat nu mai ies niciodată.”
Maratonul teatral de la Luceafărul începe luni, de la orele 9, și va încheia, marți, orele 19. Festivitatea de premiere va avea loc miercuri, orele 12.
Director artistic,
Oltița Cîntec