„Istorie la persoana I” se joacă în Festivalul Național de Teatru

Spectacolul „Istorie la persoana I” a fost realizat de Teatrul Luceafărul din Iași în stagiunea 2018-2019 și a avut premiera în cea de-a XI-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr (octombrie 2018). Calitățile artistice și maniera inedită de lucru l-au impus în atenția publicului și a specialiștilor, care l-au selectat în cele mai importante reuniuni de gen din țară. În luna iunie, a fost invitat în Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, în secțiunea Sezonul românesc, într-un program ce înscria artiști din peste 74 de țări. Acum a fost inclus de criticul Marina Constantinescu în selecția oficială a Festivalului Național de Teatru (ediția a 29-a, 18-27 octombrie). FNT este cel mai important platou de expunere a creațiilor din teatrul românesc. Motto-ul este “Teatrul, clipa magică a istoriei”, iar selecția oficială include 41 de producții teatrale realizate, printre altele, de Teatrul Act, Teatrul Odeon, Teatrul Național “I.L. Caragiale”, Teatrul Mic, Teatrul Nottara, Unteatru din București, Teatrul Național “Radu Stanca” din Sibiu, Teatrul Național “Lucian Blaga” din Cluj Napoca etc. În program sunt invitate și companii din Franța, Ungaria și Rusia.

Rezultat al unui proces de creație colaborativ coordonat de teatrologul Oltița Cîntec, “Istorie la persoana I” urmărește o recitire teatrală a raporturilor dintre istoria „mică”, cea a fiecăruia dintre noi, și istoria „mare”, cea oficială, a istoriografilor. Acest spectacol de teatru devised s-a născut într-un parcurs în care echipa s-a documentat în arhive și biblioteci, studiind presă, jurnale și lucrări de specialitate, și-a utilizat autobiografiile, a colectat verbatim opiniile unor experți și a mai multor generații din propriile familii, a lucrat cu un focus-grup exerciții de improvizație din care a selectat pentru scenă și a pus în circulație în spațiul virtual un chestionar la care au răspuns persoane de diverse vârste și ocupații. Platforma dramaturgică a producției include, printre altele, referințe la percepția comună privind evenimentele din 1989, ce înseamnă să fii astăzi prinț, descendent direct al lui Grigore Alexandru Ghyka, ultimul domnitor dinaintea lui Al.I. Cuza, războiul descris de combatanți în corespondență, amintiri ori testimoniale, cum participăm în real-time la istoria timpului nostru la care suntem conectați online.

„La conceptul pentru Istorie la persoana I mă gândisem cu mult timp înainte de-a căpăta contururi scenice. Intenția a fost să experimentăm o formulă dezinhibată de lucru în echipă, în care delimitările tradiționale de atribuții creative să fie actualizate în spiritul mai modern al practicilor colaborative. Procesul de lucru colaborativ e cu totul altfel decât cel clasic: nu a existat un text scris dinainte, scenariul s-a născut treptat, pe parcursul documentării, al exercițiilor de improvizație pe care Ioana Natalia Corban, George Cocoș și Alexandru Iurașcu le-au făcut cu un focus grup de adolescenți, pe măsură ce colectam răspunsuri la un chestionar care a circulat în mediul online, odată ce actorii și-au documentat propriile biografii și au stat de vorbă pe tema Revoluției din 1989 cu părinții și bunicii, pentru a sesiza multiplele variații de percepție asupra aceluiași fapt istoric; actorii sunt și personaje și ei înșiși, și co-autori și interpreți etc.”, precizează criticul teatral Oltița Cîntec.

Echipa de proiect este alcătuită din Oltița Cîntec (coordonator), Ioana Natalia Corban/Diana Roman, George Cocoș, Alex Iurașcu, filmări: Alexandru Condurache, visuals: Andrei Botnaru, muzica: Diana Roman. În FNT, spectacolul se va juca luni, 21 octombrie, de la ora 18, la Teatrul Excelsior.

La acest link găsiți un interviu cu criticul de teatru Oltița Cîntec, acordat pentru FNT https://fnt.ro/2019/oltita-cintec-despre-istorie-la-persoana-i-e-uluitor-sa-te-conectezi-la-trecut-prin-oameni-reali/?fbclid=IwAR0_Em3dw-eNrri0KqZ1ldXYQzpjfKQ5f9L65g7z_m-OBxovo0r-XsXeZms.

Trailerul spectacolului:

Istorie la persoana I           

Istorie la persoana I           

Istorie la persoana I           

Istorie la persoana I           

Istorie la persoana I             Istorie la persoana I           

Rezultat al unui proces de creație colaborativ, Istorie la persoana I urmărește citirea teatrală a raporturilor dintre istoria „mică”

Rezultat al unui proces de creație colaborativ, Istorie la persoana I urmărește citirea teatrală a raporturilor dintre istoria „mică”

Rezultat al unui proces de creație colaborativ, Istorie la persoana I urmărește citirea teatrală a raporturilor dintre istoria „mică”

Spectacole la Teatrul „Luceafărul” Iași »»»

Facebook Teatrul Luceafărul Iași »»»

Translate »