Peste 75 000 de spectatori la sediu, în deplasare și în festivaluri naționale și internaționale din România și din străinătate este o cifră care clasează Teatrul Luceafărul din Iași pe unul dintre primele locuri din țară într-un top al popularității. Circa 430 de reprezentații au făcut deliciul publicului din ianuarie până în decembrie, impunând numele instituției ieșene nu numai la nivel național, ci și internațional, continuând misiunea artistică asumată de a fi un mesager al artei românești de înalt nivel.
Patru noi titluri au îmbogățit afișul curent al Luceafărului, oferind unor foarte largi categorii de public (de la preșcolari, la studenți și tineri adulți) posibilitatea de-a se bucura și îmbogăți spiritual prin vizionarea unor creații inedite: Frumoasa și Bestia după Frații Grimm (dramatizare Călin Ciobotari, regia Ion Ciobotaru, scenografia Viorica Perju; O poveste japoneză de Irina Niculescu și John Lewandowski (SUA); Amintiri din copilărie după Ion Creangă (dramatizare și regie Constantin Brehnescu, scenografie Viorica Perju), Istorie la persoana I, creație colectivă pentru tineri.
Festivaluri internaționale din țară au remarcat calitatea incontestabilă a creațiilor de la Luceafărul. La Festivalul Internațional Puck din Cluj Napoca, spectacolul O poveste japoneză a obținut cele mai importante premii ale palmaresului: Cel mai bun spectacol, Cea mai bună regie (Irina Niculescu-SUA), Cea mai bună interpretare (Liliana Mavriș Vârlan). Trupa a mai participat la alte două manifestări teatrale internaționale – Festivalul de Teatru Pledez pentru tine(ri) Piatra Neamț (cu Hansel și Gretel) și Festivalul Impuls București (cu O poveste japoneză).
În afara granițelor, producțiile Teatrului Luceafărul au fost invitate la Londra, Manchester, Leeds, Glasgow și Edinburgh (Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord), unde a fost itinerat spectacolul de teatru cu obiecte și storytelling Hansel și Gretel, Festivalul Colpi di Scena Italia (Capra cu trei iezi susținut în italiană) și Festivalul Internațional de Teatru de la Xi’an China (Capra cu trei iezi, versiune nonverbală), unde a obținut Distincție de apreciere. Un turneu a oferit și românilor de peste Prut posibilitatea de-a viziona spectacolul Harap Alb după Ion Creangă, legăturile cu Republica Moldova fiind o constantă a ultimelor stagiuni.
Alte evenimente remarcabile au fost ediția a XII-a a Festivalului de teatru școlar “Hai la teatru!” (20-21 martie) și a XI-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr (FITPTI), cu peste 400 de invitați din 20 de țări de pe cinci continente, un eveniment derulat în 19 locuri din oraș, acumulând peste 34.500 de privitori de toate vârstele (4-11 octombrie).
Director artistic,
Oltița Cîntec